Colisa labiosa
Колиза лабиозаЛатинско име Colisa labiosa
Популярно име Колиза лабиоза
Група Лабиринтови
Семейство Белонтииди (Belontiidae)
Местообитание, хабитат Азия - Индия, Бирма, Бангладеш
Приблизителен размер До 7 см
Минимален размер на аквариума 80 л / 60 см
Изисквания, температура 22 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 4 - 12 °
Изисквания, pH 6,0 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Дей (Day), 1877

Разпространение и описание

Хабитатът на тези риби са сенчестите реки на Бирма и Индокитай. На размер достигат до 7 см. Много миролюбиви рибки, идеални за общ аквариум с други мирни риби. За съжаление не се предлагат често по специализираните магазини.

Хранене

Всеядни са. Приемат както суха и замазена, така и жива храна.

Размножаване

За да се размножават успешно, нивото на водния стълб трябва да се намали до около 20 см, а температурата да се повиши до 28 - 30 °C. Растителността в развъдния аквариум е много важна. Дребнолистни растения като лимнофила акватика , роголистник и ричия са добър избор.
Мъжкият прави гнездо от балончета и започва да ухажва женската. Той я подканва, като обикаля около нея с широко разперени плавници и се опитва да я закара до гнездото. Ако тя приеме, се приближава до него и започва да го побутва с устата. Той се разперва и я довежда точно под гнездото. Двете риби се преплитат и трептейки, започват бавно да се накланят, като че полягат. Когато “легнат” непосредствено под гнездото, те замират в това положение за 3 – 4 секунди и след това с рязко движение женската хвърля хайвер, а мъжкият – семенна течност. Веднага след хвърлянето мъжкият прогонва женската и започва да събира пръснатите хайверни зрънца и да ги подрежда в гнездото. Те са по–леки от водата и изплуват на повърхността – така се задържат в гнездото между въздушните мехурчета. След известно време женската се връща и всичко се повтаря. Когато снасянето завърши окончателно, женската се отделя. Мъжкият пази гнездото много внимателно и е агресивен спрямо други риби, навъртащи се в района. След 12 - 24 часа хайверът се излюпва, а малките започват да плуват след около 3 дни. Тогава се отделя и мъжкият.
Малките рибки се захранват с инфузория или специализирана храна за новородени, а след няколко дни могат да приемат и новоизлюпена артемия.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар