Procambarus cubensis
Кубински ракЛатинско име Procambarus cubensis
Популярно име Кубински рак
Група Раци - джуджета
Семейство Камбариди (Cambaridae)
Местообитание, хабитат Куба
Приблизителен размер 8 см
Минимален размер на аквариума 80 л
Изисквания, температура 18 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 4,0 - 25,0 °
Изисквания, pH 6,8 - 8,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Ериксон (Erichson), 1846

Описание

Не много атрактивен на външен вид, но изключително лесен за отглеждане в аквариум, дори и от начинаещи акваристи. Оцветяването е от червено – кафяво до синкаво в зависимост от светлината, храната и условията на отглеждане. Спада към групата на средните по размер раци – джуджета. На дължина достига до 7 – 10 см. В 80 литров обем е възможно отглеждането на един чифт (размери на дъното 60/30 см). При пренаселване ще проявява агресия към себеподобните си и ще изяжда новородените.
Обича да изравя и да си похапва аквариумните растения. Има някакъв шанс да съжителства с твърдолистни – амазонски меч, гигантска валиснерия, анубиаси, т.е. такива, които са с голяма коренова система и издръжливи листа. Има нужда от множество укрития.
Кубинският рак е единствения рак, който се е отглеждал в аквариумни условия в Източна Германия до 1980 година. Започва да се появява и в Западна Германия след обединението.
Потенциален разпространител е на чума по раците и не бива да се отглежда с раци от други континенти. Да не се пуска на свобода, защото това ще доведе до непредвидими последствия.

Размножаване

Развъждането e лесно и е възможно няколко пъти в годината. Половата зрялост настъпва при достигане на 4 см в дължина. Оплождането и износването на яйцата става за около един месец. Женската носи към 50 яйца в коремната си торбичка.

Хранене

Този списък не претендира за абсолютна пълнота, но съдържа основните храни за всички раци - джуджета. Всички видове са всеядни, но задължителният елемент в тяхното меню са листата.
Растителна храна:
- Листа от дъб, бук, елша, клен, кестен, ябълка, череша, орех . Те трябва да са есенни сухи листа, а не зелени. Листата могат да се съхраняват сухи за повече от една година. Преди да се използват за хранене, трябва да се пропарят за няколко секунди, за да са стерилни;
- Домати (сурови/белени);
- Чушки (сурови/белени);
- Краставици, тиквички (сурови/белени);
- Копър (суров/попарен);
- Листа от коприва (попарени);
- Обикновена салата (попарена);
- Грахови зърна (сварено-замразени);
- Царевични зърна (сварени/замразени);
- Млад боб, зърна от шушулки(попарен);
- Варени моркови;
- Банан суров (малки парчета);
- Тиква (пропарена на малки парчета);
Листата могат да останат в продължение на седмици в аквариума.

Месна храна:
- Скариди (замразени, попарени) на дребни парченца;
- Миди, нарязани на ситно;
- Замразени ларви на комари;
- Бяла риба (замразена/малки парчета);
- Хирономус.
Месните храни трябва да се използват пестеливо! Раците консумират предимно растителни в природата. Могат да се ползват рибни фуражи (за предпочитане с малко съдържание на суров протеин), специална храна за раци (умерено!).

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар