Ancistrus sp.
Обикновен анциструсЛатинско име Ancistrus sp.
Популярно име Обикновен анциструс
Група Сомове
Семейство Лорикариди (Loricariidae)
Местообитание, хабитат Южноамерикански тропични реки
Приблизителен размер женски - 12 см, мъжки - 15 с
Минимален размер на аквариума 50 л
Изисквания, температура 15 - 27 °С
Изисквания, обща твърдост 5 - 20 °
Изисквания, pH 5,8 - 7,8
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Разпространение

Произлизат от тропичните реки на Южна Америка. Варират по размери, в естествени условия надхвърлят 10 см, като мъжките са малко по-едри от женските. Най-популярните разновидности са с размери от около 5 см, което ги прави идеално допълнение както за големите аквариуми, така и за значително по-малките. Тялото е тъмно, понякога почти черно, осеяно с многобройни светли петънца и точки, които са дали на анциструсите едно от популярните им имена. Перките са на тъмни и светли ивички. Характерно за тези риби е не само видоизмененият във вендуза устен отвор, а и наличието на голям брой шипообразни, понякога раздвоени на върха, израстъци по предната част на муцунката при половозрелите мъжки, рядко и при женските. Често срещани са и албиносите, както и форми с удължени перки. Анциструсите са като правило съвсем кротки и дори дружелюбни рибки, което ги прави идеални за аквариуми с много различни видове. Все пак ако не им бъде осигурено жизнено пространство, мъжките може да се бият по между си.

Отглеждане

Непретенциозни към характеристиките на водата. Понасят температури в границите 15 - 27 С, pH 5,8 - 7,8 и обща твърдост 5 - 19 dH. Необходима е обаче добра филтрация, както и наличието на подходящи места за криене.

Хранене

Анциструсите са по принцип всеядни, макар че основната част от храната им е от растителен произход. В аквариумни условия те се хранят преимуществено с водорасли от стените на съда, от дъното и подводните обекти, понякога и с мъртви животни, паднали на дъното. По-едрите екземпляри се нуждаят от допълнително хранене. Подходящи за целта са краставиците и някои сортове тиквички, които са по принцип добра добавка към менюто за тези риби. Те трябва обаче да бъдат закрепени за дъното, за да не изплуват, тъй като анциструсите никога не търсят храна по повърхността.

Размножаване

Определянето на пола при тези риби е сравнително лесно, за разлика от повечето други сомове. Зрелите мъжки винаги разполагат с голям брой дълги шипчета по муцуната, докато при женските - дори да ги има - те са значително по-къси. Освен това мъжките растат по-бързо и стават малко по-едри и по-широки от женските. Развъждането на анциструсите е сравнително лесно. За целта е необходимо единствено да им бъде осигурено скривалище, което рибите да сметнат за пещера - и най-обикновена PVC тръба по принцип върши работа, стига да е достатъчно голяма, за да могат анциструсите спокойно да влизат вътре. Веднъж намерила подходяща "пещера", женската хвърля хайвера, след което мъжкият се заема да го пази и "проветрява" с перките си, за да доставя на развиващите се яйца необходимия им кислород. Поради това родителите в никакъв случай не бива да се отделят от яйцата. Малките се излюпват след около 5 дни. Възможно е инкубационния период да продължи и по-дълго, така че не отписвайте веднага хайвера. Оставете няколко дена реверанс за всеки случай. pH на водата през това време трябва да е около 6,8.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
MaCOY 2009-11-19 Прекрасна риба
Georgi Petkov 2010-09-11 как се разбира женския индивид кога е полово зрял
Georgi Petkov 2010-09-14 Другият ми вапрос е : до колко г/д години живеят ?
Велизар 2010-10-13 Моите са на 5 години и са много издаржливи рибки.
Moni 2010-10-18 Аз съм ги развъждал 2 пъти в аквариум 40л и наблюдавах с голям интерес всичко описано по-горе.
Moni 2010-10-18 За Georgi : Разбира се, когато женската е минимум 6 см.Не е задължително да има бодлички.Анцитрусите живеят до около 10 год.,но само ако са в аквариум поне 70л.Това важи за всички риби!
Georgi Petkov 2010-11-01 Супер най после имам малки . А някои да знае през какав периот от време женската хварля хайвер . Благодаря предварително
стефан 2010-11-19 интересни рибки
2011-01-15 А някои да знае през какав периот от време женската хварля хайвер ?...:)
tabaneca 2011-05-06 Наистина много обичат краставица.Имам 2 анциструса и ако им сложа 1 парче краставица,счепкването и враждата между тях е гарантирана.Не могат да го разделят,големи образи са.
tihiq_dzver 2011-06-06 колеги аз ги гледам от 3 години и още не сам имал малки анциструси слагах и траба пвц и имам голям камак и корен но неискат 2 женски и един мъжки
Цветан Игнатов 2011-06-08 Смени мъжкия и ще стане работата. Някой мъжкари просто не вършат работа.
vanko77777 2012-02-29 Моите са на 1 г. и вече 5-ти път хвърлят хайвер, първо бяха в един 140л а сега са в 40л. и продължават да хвърлят хайвер
Стефан Николов 2014-01-09 на някой да му се е случвало две женски да хвърлят по едно и също време с един мъжки?
2015-04-21 Да, на мен ми се е случвало, но мъжкият изхвърли хайвера от едната женска извън укритието.
Бялата котка 2016-07-14 Благодаря много за информацията! Преди търсех по форуми и сайтове но не намирах информацията как се определя пола на сомчето, а вие сте го описали ясно. БЛАГОДАРЯ!
сансен101 2017-06-04 супер риби, мъжкият ми е на 12 год. и е 16 см. хвърля със три женски една след друга .Всичко зависи от мъжкия имам още три по на 4 год. но досега не са отглеждали поколение.