Pelvicachromis pulcher
КрибензисЛатинско име Pelvicachromis pulcher
Популярно име Крибензис
Група Цихлиди - джуджета
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат Западна Африка, делтите на реките Нигер и Етиоп
Приблизителен размер 8 - 10 см
Минимален размер на аквариума 50 л
Изисквания, температура 24 - 25 °C
Изисквания, обща твърдост 8 - 12 °
Изисквания, pH 6,5 - 7,5
Тип вода сладка, бракична
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Буленгер (Boulenger), 1901

Синоними

„Пеперуда”

Класификация

Както чест се случва с популярните имена, и с името „Крибензис” има спор за кой точно вид се отнася. Технически погледнато, под това име трябва да се разбира Pelvicachromis taeniatus. В аквариумната търговия обаче като крибензис се продава Pelvicachromis pulcher.
Името на рода идва от външния вид именно на този вид – “pelva” на латински означава корем, а „chromis” – цвят. В същото време “pulcher” означава красив, което прави името на вида да звучи в превод като „красавец с цветно коремче”.

Описание

Тялото е издълженo и вретеновидно, изтъняващо към главата и опашката. При мъжките (снимки 1 и 2) е по-издължено, докато при женските – по-тумбесто и късо (снимка 3). Основният цвят е сребристо сиво. Две по-тъмно сиви хоризонтални ивици преминават през тялото – едната на нивото на страничната линия, а другата – в основната на гръбната перка. Самата гръбна перка е ниска откъм главата, става по-висока към опашката, като има стреловидно удължение в края си. Цветът йе светъл, с по-тъмен кант и черни петна в основата. Аналната перка е синя на цвят, а кормената – синя с розов нюанс в горната част. Опашката е разделена от средната тъмна ивица, като под нея е светла, почти прозрачна, а над нея – жълта с черни овални петна. Коремът е розов до червен.
В акваристиката се среща и албиносна форма на вида.
Рибките достигат 10 см дължина, като женските са по-дребни.

Разпространение

Среща се в западна Африка, в делтите на реките Нигер и Етиоп, където обитава вода с доста разнообразни параметри. В потоците в низините тя може да е мека и кисела, докато в самите делти на големите реки – бракична.

Поведение и отглеждане

Когато не се размножават, Pelvicachromis pulcher не са агресивни рибки. За тях обаче сякаш размножаването е основна водеща сила, затова през повечето време те или защитават малките и хайвера си, или се подготвят да хвърлят, което ги прави неподходящи да съжителстват с по-деликатни или бавно подвижни рибки. Поради териториалния си характер не е добра идея да се отглеждат заедно с дънни рибки или с други риби, които обичат пещери и дълбоки укрития.
Като говорим за пещери и укрития, те са необходими при отглеждането на крибензиси, дори да нямате намерение да ги развъждате. Могат да се използват стабилно наредени купчини от камъни, образуващи тесни пещери с един изход или преобърнати глинени саксийки, също както и парчета PVC тръба, черупки от кокосов орех и др. Аквариумът трябва да е залесен и да има дъно, покрито с грунд с размер на зърното под 3 мм. Поради склонността си да ровят, тези рибки може да изкоренят някои растения, но като цяло няма да навредят на растителността. Трябва да има и открито пространство за плуване. Поради териториалния си характер крибензисите могат да са доста агресивни, ако аквариумът е пренаселен, затова това трябва да се избягва.

Хранене

P. pulcher са непретенциозни рибки. Те са всеядни и с охота ще ядат суха или гранилирана храна, замразена артемия, дафния, ларви от комари и дори тиквички. За да ги поддържате в добро здраве, давайте им разнообразна храна. Не забравяйте, че по природа са дънни рибки и давайте предимно храна, която потъва. Когато искате да наблегнете на развъждането, хранете ги предимно с жива храна.

Размножаване

Ако им се предоставят необходимите условия, Pelvicachromis pulcher ще се погрижат сами за всичко останало, свързано с размножаването. За предпочитане е да се използва вече формирана двойка, но дори и да нямате такава, това не е проблем. Женските съзряват по-рано от мъжките, затова е добре да имате възрастен мъжки и по-млада женска. За препоръчване е по време на размножаване да са в самостоятелен аквариум, защото стават агресивни. Възможно е да се развъждат и в общ аквариум, стига да нямат конкуренция за територията си в лицето на дънни риби.
Хвърлят хайвера си в пещери, като го закрепят от вътрешната страна по стените или тавана. В ролята на пещери могат да влязат преобърнати глинени саксийки, PVC тръби, кокосови орехи или други подходящи предмети.
Когато рибите са готови за размножаване, цветовете им стават по-наситени. Обикновено женската започва процеса на хвърляне на хайвер, като показва ярко оцветеното си коремче на мъжкия, извива тялото си и пърха с перки. Непосредствено преди снасянето двойката може да бъде видяна да рови и размества грунда пред пещерата си. Хвърлят 200 до 300 яйца От момента на снасянето до момента, в който малките започват да плуват свободно, женската стои почти непрекъснато в пещерата, като много рядко излиза да се храни. В това време мъжкият охранява територията.
При температура от 29 °C малките ще започнат да плуват сами извън пещерата след около седмица.
Съотношението на двата пола зависи силно от pH на водата, в която малките се излюпват и израстват. При стойност около 7,0 броят на мъжките и женските рибки е почти равен, като при по-кисела вода женските са повече, а при по-алкална съотношението е в полза на мъжките.
Крибензисите са чудесни родители. Добре е малките да се оставят с родителите, докато растат. Дори при следващо хвърляне на хайвер възрастните не проявяват агресия към по-големите си „потомци”. Гледката на възрастна двойка крибензиси, придружена от рояк малки с най-различни размери е нещо много приятно за окото на всеки изкушен от цихлидите акварист.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
Georgi 2010-04-12 ponege az imam takiva i mi e mnigo interesno do kolko godini giveqt. ina4e infoto e dobro
TiratroN 2010-10-30 Майката наблюдава малките да не излизат от укритието докато са още с жълтъчното коремче (те тогава плуват като пияни). Ако някое все пак се измъкне, тя го догонва, лапва го, връща се в "гнездото" и го изплюва вътре. Може да налапа по няколко наведнъж.
Стоянов 2016-01-06 Уникални рибки. Страшно добри родители. Мъжкия се бие дори с рака.