Betta splendens
Бета спленденсЛатинско име Betta splendens
Популярно име Бета спленденс
Група Лабиринтови
Семейство Белонтииди (Belontiidae)
Местообитание, хабитат Азия - Тайланд, Индонезия , Малайзия, Виетнам
Приблизителен размер 7 см
Минимален размер на аквариума 30 л
Изисквания, температура 24 - 30 °C
Изисквания, обща твърдост 4 - 20 °
Изисквания, pH 6,8 - 7,4
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Реган (Regan), 1910


Описание и отглеждане

Betta splendens имат невероятна окраска и големи воални плавници. Това ги прави едни от най-познатите риби в аквариумното хоби. Женските не са толкова оцветени и нямат толкова ярки цветове. Могат да се отглеждат на чифтове или на група. Чифтовете трябва да се гледат в поне 30 литров, а групата в поне 90 литров аквариум. На чифтовете осигурете укрития от растения или пещери. Когато се отглежда само един чифт, е възможно малки да оцелеят, стига да има достатъчно укрития. За най-добър резултат преместете чифта в отделен аквариум със слаба филтрация. Този вид бети понася почти всякакви параметри на водата, стига тя да е добре филтрирана и чиста.

Разпространение

Натуралният хабитат на тези риби са плитките води на реките в Тайланд, Индонезия, Малайзия, Виетнам, както и в южната част на Китай. Това са тропични области, водата е топла, с температура над 26 °C. Ако водата в аквариума падне под 24 °C, рибите стават апатични и губят жизнен тонус. Това е една от причините някои опитни акваристи да не приемат отглеждането им в малък съд заради липсата на място за нагревател.
Както всички лабиринтови риби, бетите има респираторен (лабиринтов) орган, който им позволява да дишат въздух директно от повърхността. Поради тази причина трябва да се премахнат всички прегради, които биха им попречили да имат свободен достъп до атмосферата.
Оптималната вода за отглеждането на здрава бета е мека и топла. pH трябва да бъде между 6,8 и 7,4. Водното течение трябва да е сведено до минимум, което ще рече, че вътрешни филтри и помпи не са подходящи, особено ако се гледат в малки аквариуми. Могат да се отглеждат в общ аквариум, ако параметрите отговарят на изискванията. Трябва да се подберат риби които, не хапят воалните им плавници.

ВНИМАНИЕ!!!

Тези риби имат силно изразена вътревидова агресия. Трябва да се отглежда само по един мъжки в аквариум, освен ако има някаква преграда между тях. При наличие на повече от една мъжка риба обикновено двубоите не закъсняват и завършват с фатален край за едната или двете рибки! При женските няма толкова изразена агресия и затова могат да се отглеждат в един аквариум.

Хранене

В природата бетите се хранят преди всичко с насекоми и с техните личинки. Устата им е обърната нагоре, което спомага за улавянето на насекоми, паднали във водата. Техният храносмилатален тракт е значително по-къс от този на растителноядните риби риби. По тази причина живата храна е идеалната за тях. Въпреки всичко в аквариумни условия лесно се приучават да приемат суха и замразена храна.

Размножаване

Бетите имат сравнително кратък живот. Опитни развъдчици споделят, че най-добрата възраст за развъждане е около една година. Както повечето лабиринтови, те правят гнездо от въздушни мехурчета и нямат нужда от голям съд или някакви по-специални условия. Подходящ е гол аквариум без грунд с обем около 30 литра. Трябва да се оформят някакви укрития за женската, защото по време на ухажването мъжкият е доста груб. Дори и с укрития женската пак може да изгуби част от плавниците си. Когато са готови да хвърлят хайвера си, рибите показват много по-ярко оцветяване. Започват да се движат около направеното вече гнездо. Мъжкият се увива около женската и я преобръща (снимка 2). Женската хвърля своя хайвер, след което мъжкият го опложда веднага. Плуващите яйца се слагат в гнездото. След това е добре женската да отдели от гледна точка на нейната безопасност. Малките се излюпват след ден - два и обикновено започват да плуват на третия ден. Тогава се отделя и бащата. Захранват се с инфузория, новоизлюпена артемия или специализирана прахова храна за новоизлюпени рибки. Хранете често и по малко. Неизядената храна отстранете, защото водата ще се замърси бързо, което ще има фатален край за малките рибки.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
Ралица 2011-03-14 Бетите са най-сладките рибки на света!!!
:D 2011-11-30 Здравейте, имам 1 бета, синя, май е мъжка, и 2 златни рибки... приятелят ми ги подари, но според мен рибата ще се чувства самотна....според вас дали е добре да купя 1 женска и да са двойка. Другия проблем е че помпата ми е с мн силно течение и незнам как да я намаля. Сякаш рибите се страхуват и се движат по-бавно и назад. Посъветвайте ме да купя ли още 1 бета?
Полина 2012-05-23 Здравейте! Имах едта мъжка и две женски Бети в един аквариум със Скаларии и сомчета. На другата сутрин Бетите ми ги нямаше в аквариума... Защо На какво се дължи това? Възможно ли е да са се заровили. Какво да направя за да не става така?Мисля да си взема отново Бети.
Начинаещ 2012-06-01 Здравейте, преди няколко дена при смяна на водата от аквариума на нашата мъжка Бета, за съваление я изпуснах, след което й се разцепи опашката на 1 място. Оттогава тя бавно се движи и рядко изплува до повърхността. Дали ще заздравее опашката й, или от това ще умре. Може ли да се помогне с нещо, за да оздарвее?
валя 2013-05-30 Здравейте,Имам рибка Бета, тъмно синя, но от няколко дни по тялото и се появи нещо като прах, на опашката и нещо като паяжина, и си слепиха отделните влакна на опашката, което затруднява движението и.Явно има гъбична инфекция. Какво да правя?
веско 2013-07-26 Здравейте, имам една мъжка бета в аквариум 2 литра. Всеки ден водата и се замърсява и трябва да я сменямл. Какво да направя!!!
кати 2013-09-04 използвам гранули тетра имам 1 мъжка по колко гранули да и давам на ден
Веселина 2013-10-03 Виждам, че въпросите са зададени отдавна, но за следващите, които ще влизат и четат тук и вероятно правят същите грешки - ето отговорите на тези въпроси. 1-Бетите не се гледат заедно със златни рибки (има доста статии из нета за съвместимост на аквариумните рибки), а ако се гледат заедно повече от една бети е добре да са 1 мъжка и поне 2 женски. 2 - Бети не се гледат и със скаларии, зависи и какви са тези сомчета. Тъй като тези риби не се заравят, щом ги няма в аквариума явно са станали нечия закуска. 3 - опашките на бетите могат да зараснат, но е важно да се открие причината за разцепването, а това може да се дължи на различни причини. 4 - Бетата на Валя наистина има гъбична инфекция. Има различни медикаменти в зоомагазините, но ако моят опит показва, че не са особено ефективни. До Веско - Нямаше да задаваш този въпрос, ако беше прочел информацията по-горе... В 2 литра никоя риба не живее добре първото което е! Каквото и да пишат - че била бавноподвижна и нямала нужда от място ... хора... моята бета я купих в чашка, но когато я пуснах в 20 литров хич не си седеше на едно място. Като всяко живо същество и бетата има нужда от пространство. Второ, водата по принцип няма как да не се замърси. Дори и храна да не пускаш, във водата се протичат определени процеси, които налагат тя да се сменя (с престояла поне 24 часа вода). Логично колкото по-малък е литражът, толкова по-честа смяна изисква. Друг е въпросът с каква храна и с какво количество се храни рибката. НАКРАТКО - преди да си вземете каквото и да е животно, трябва да прочетете достатъчно информация, за да прецените коя риба вие бихте могли да отглеждате (има доста капризни и трудни за отглеждане), какви са ви финансовите възможности и също как правилно да се отглеждат според конкретните изисквания конкретните рибки. Знам, че на никой не му се чете, всеки иска с 2 думи да му се обясни всичко, но ако искате да се радвате дълго на Бетата си или каквато там рибка сте си харесали, а и животинката да не се мъчи - еми трябва четене. После ако рибата се разболее, така или иначе пак трябва да се чете... това отнема дори повече време и обикновено вече е късно да се лекува болестта. Всеки начинаещ прави грешки, на всеки са му умирали рибки - това е нормално. Но пак казвам - без четене не става. УСПЕХ на всички, захванали се с това хоби :)))
Анонимен 2015-06-25 Много добра информация, но съм чувала, че мъжките бети също късат опашките и на женските. Съжелявам, ако е глупав или меуместен въпрос, но защо?
Анонимен 2015-06-25 Много добра информация, но съм чувала, че мъжките бети също късат опашките и на женските. Съжелявам, ако е глупав или неуместен въпрос, но защо?
Надя 2016-11-19 Добър ден! Аз имам Бета от седмеца и половина. Никъде нама информация за порциона. Храня с Тетра Бета гранули, едни ми казват 3-5 гранули дневно, а една девойка в близкия магазин ми каза да давам, докато яде....... къде е истината????