Betta imbellis
Бета имбелисЛатинско име Betta imbellis
Популярно име Бета имбелис
Група Лабиринтови
Семейство Белонтииди (Belontiidae)
Местообитание, хабитат Азия - Малайзия, Индонезия , Сингапур
Приблизителен размер 5,5 см
Минимален размер на аквариума 40 см
Изисквания, температура 25 - 30 °C
Изисквания, обща твърдост 5 - 19 °
Изисквания, pH 6,0 - 7,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Ладиже (Ladiges), 1975 Отглеждане

Betta imbellis може да се отглежда в малък самостоятелен аквариум (40см), също както и в по-голям общ, но никога не слагайте заедно с Betta splendens. Аквариумът трябва да бъде гъсто залесен, включително и с плаващи растения. Водата трябва да е с рН около 7 и не много твърда. Тъмният грунд ще подчертае цветовете на тази риба по-добре. Не обича течение. Температурата трябва да е над 25 °C.
Както всички лабиринтови риби, бетите има респираторен (лабиринтов) орган, който им позволява да дишат въздух директно от повърхността. Поради тази причина трябва да се премахнат всички прегради, които биха им попречили да имат свободен достъп до атмосферата.

ВНИМАНИЕ!!!

Тези риби имат силно изразена вътревидова агресия. Трябва да се отглежда само по един мъжки в аквариум, освен ако има някаква преграда между тях. При наличие на повече от една мъжка риба обикновено двубоите не закъсняват и завършват с фатален край за едната или двете рибки! При женските няма толкова изразена агресия и затова могат да се отглеждат в един аквариум.

Размножаване

Бетите имат сравнително кратък живот. Опитни развъдчици споделят, че най-добрата възраст за развъждане е около една година. Както повечето лабиринтови, те правят гнездо от въздушни мехурчета и нямат нужда от голям съд или някакви по-специални условия. Подходящ е гол аквариум без грунд с обем около 30 литра. Трябва да се оформят някакви укрития за женската, защото по време на ухажването мъжкият е доста груб. Дори и с укрития, женската пак може да изгуби част от плавниците си. Когато са готови да хвърлят хайвера си, рибите показват много по-ярко оцветяване. Започват да се движат около направеното вече гнездо. Мъжкият се увива около женската и я преобръща. Женската хвърля своя хайвер, веднага след което мъжкият го опложда. Плуващите яйца се слагат в гнездото. След това е добре женската да отдели от гледна точка на нейната безопасност. Малките се излюпват след ден - два и обикновено започват да плуват на третия ден. Тогава се отделя и бащата. Захранват се с инфузория, новоизлюпена артемия или специализирана прахова храна за новоизлюпени рибки. Хранете често и по малко. Неизядената храна отстранете, защото водата ще се замърси бързо, което ще има фатален край за малките рибки.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар