Betta sp. Mahachai
Бета махачайЛатинско име Betta sp. Mahachai
Популярно име Бета махачай
Група Лабиринтови
Семейство Белонтииди (Belontiidae)
Местообитание, хабитат Азия - Тайланд
Приблизителен размер 5 см
Минимален размер на аквариума 30 л
Изисквания, температура 25 - 30 °C
Изисквания, обща твърдост 7 - 16 °
Изисквания, pH 7,0 - 8,0
Тип вода сладка, бракична
Ниво на трудност лесно


Отглеждане

Тези бети са едни от най-миролюбивите видове в рода си и могат да се гледат по няколко мъжкря в един по-голям съд. Чифт може да се гледа в 30 литров аквариум. В по-голям могат да се гледат и повече чифтове. Много плашливи са. Залесете добре. Осигурете укрития от камъни и корени. Водата в техния естествен хабитат е с рН 7,8 и е доста твърда и бракична. В акватиум слагайте по половин чаена лъжичка сол на 4 литра вода. За разлика от други видове, Betta sp. Mahachai не може да се гледа в буркан.

Размножаване

Бетите имат сравнително кратък живот. Опитни развъдчици споделят, че най-добрата възраст за развъждане е около една година. Както повечето лабиринтови, те правят гнездо от въздушни мехурчета и нямат нужда от голям съд или някакви по-специални условия. Подходящ е гол аквариум без грунд с обем около 30 литра. Когато са готови да хвърлят хайвера си, рибите показват много по-ярко оцветяване. Започват да се движат около направеното вече гнездо. Мъжкият се увива около женската и я преобръща. Женската хвърля своя хайвер, след което мъжкият го опложда веднага. Плуващите яйца се слагат в гнездото. За разлика от другите видове, не е необходимо да се мести женската. Малките се излюпват след ден - два и обикновено започват да плуват на третия ден. Захранват се с инфузория, новоизлюпена артемия или специализирана прахoобразна храна за новоизлюпени рибки. Хранете често и по малко. Неизядената храна отстранете, защото водата ще се замърси бързо, което ще има фатален край за малките рибки. Малките могат да растат заедно с родителите.

Betta sp. Mahachai са открити само на 20 км от Бангок, Тайланд и техният природен хабитат постоянно се "свива" от разрастващия се град. Бъдещето им за съжаление не изглежда никак розово и вероятно е предрешено от урбанизацията на района.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
стефан 2010-11-19 красиви са
2010-12-14 най-красивите от рода на бетите
peter28 2012-01-06 моята бета роди хайвер как да го oплодя