Archocentrus nigrofasciatus
Зебровидна цихлазомаЛатинско име Archocentrus nigrofasciatus
Популярно име Зебровидна цихлазома
Група Цихлиди от Северна, Централна и Южна Америка
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат Централна Америка, от Гватемала до Панама
Приблизителен размер 13 - 15 см
Минимален размер на аквариума 60 л
Изисквания, температура 20 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 4 - 12 °
Изисквания, pH 6,0 - 8,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Гюнтер (Gunther), 1867

Синоними

Cichlasoma nigrofasciatum, Heros nigrofasciatus, Cryptoheros nigrofasciatus

Описание

Тялото е странично сплескано и високо, главата е масивна, като при по-възрастните мъжки се развива специфична издутина на челото, макар и не толкова голяма, както при други централноамерикански видове. Опашката е здрава и заоблена. Гръбната и аналната перки са сравнително компактни и леко удължени назад. Основният цвят е сребристо син, като през тялото преминават множество вертикални черни линии, които са дали името на вида. Понякога по гръбната, аналната и коремните перки могат да се наблюдяват синьо зелени нюанси.
В аквариумното хоби е разпространена и изцяло бяла (до розова) разновидност на вида, която обаче не е албиносна форма.
На размер достига 13 – 15 см, като мъжките са по-едри.

Разпространение

Среща се в Централна Америка - от езерата Атитлан и Аматитлан в Гватемала на север до Панама на юг. Обитава различни водни басейни – от потоци до малки реки и езерца. Обикновено търси места с укрития – камъни, корени или надвиснали речни брегове.

Хранене

В естествената си среда са всеядни – ядат червеи, ракообразни, насекоми, по-дребни рибки, растения. В аквариуми условия не са придирчиви и ядат всичко от жива и замразена храна до суха, било то на люспи или на гранули.

Отглеждане

Archocentrus nigrofasciatus с право е една от най-популярните сред акваристите централноамерикански цихлиди. Причините за това са няколко. Тази рибка се адаптира изключително лесно към почти всякакви параметри на водата, може да се размножава в малки аквариуми, има интересно поведение и показва изключителна грижа за потомството си. Поради това, че рови и къса листата на растенията, за нея не е подходящ обилно залесен аквариум. Добре е да им се осигурят множество укрития под формата на корени и купчини камъни. Дъното трябва да е покрито с не много едър грунд. Зебровидните цихлазоми са доста агресивни както помежду си, така и спрямо останалите обитатели на аквариума, затова е добре да се гледат само с други американски цихлиди, подходящи по размер и темперамент, както и да им се осигури достатъчно място, съобразено с размера им.
Продължителността на живота им е между 8 и 10 години

Размножаване

Archocentrus nigrofasciatus образуват постоянни двойки. Ако не можете да се сдобите с готова двойка, вземете 5 или 6 млади рибки и ги сложете в 80 – 100 литров аквариум. Осигурете им множество укрития и ги хранете добре. Когато достигнат размер от около 5 см, започнете да ги наблюдавате за признаци за формиране на двойка, като защита на обща територия и ровене на грунда. Когато това се случи, доминиращата двойка може да си “присвои” доста голяма част от аквариума и е добре останалите риби да се отделят.
В естествената си среда, също както и в аквариумни условия, полагат хайвера си върху плосък камък. За да ги улесните, можете да им осигурите счупени на големи парчета глинени саксийки. Обикновено около ден преди самото снасяне, женската почиства внимателно избраното място. Младите риби снасят между 50 и 100 яйца, а при по-възрастните броят може да достигне 300. След снасянето и оплождането женската остава неотлъчно до яйцата, като ги “проветрява” с перки, а мъжкият охранява територията. Малките се излюпват след около 72 часа при температура 25,5 °C. Понякога веднага след това родителите ги преместват в предварително изкопани дупки и укрития. Започват да плуват сами след около седмица.
Захранването става с новоизлюпена артемия или ситно стрита суха храна.
Зебровидните цихлазоми са много плодовити и са добри родители и веднъж започнали да се размножават, бързо ще “напълнят” аквариума с потомството си.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
canecorso 2010-08-06 имам 2ка...зебровидни...хвърлиха хайвер в общия аквариум...излюпи се ..и за белязах ,че сред поотрасналите рибки (1см) има и бели -розови....мн искам да ги видя като пораснат,защото не сам виждал тая розовата форма за която пише в описанието..
неизвестен 2011-05-24 имам един въпрос кога се започва храненето на малките в веднага след излюпването ли?
Цветан Игнатов 2011-05-24 Задай въпроса си във форума. Във раздела за цихлиди, ще ти отговорят веднага.
Angeladon 2011-06-22 Здравейте, скоро ми подариха две от този вид, едната розова а др. тигрова.Гледам ги в 12 л. аквариум и преди два дни забелязах стотици малки рибки