Pseudanthias squamipinnis
Лироопашат антиас



Латинско име Pseudanthias squamipinnis
Популярно име Лироопашат антиас
Група Рифови риби
Семейство Серениди (Serranidae)
Местообитание, хабитат Тихи океан, Индииски океан
Приблизителен размер 13 см
Минимален размер на аквариума 250 л
Изисквания, температура 25 – 28 °C
Изисквания, обща твърдост 1,023 – 1,025 (спец. плътност)
Изисквания, pH
Тип вода солена
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Питърс (Peters), 1855

Местообитание

Тихия и Индииския океан.
Формират големи колонии на различни места над кораловите масиви - рифовите пластове, канали, външните склонове на рифа. Мъжките създават хареми и защитават както харема, така и територията си.

Хранене

Както повечето видове антиаси, лироопашатият антиас в дивата природа се храни основно с планктон. В домашния аквариум, особено след дългия път, изминат от мястото, където са били уловени и вероятната липса на храна през това време, тези риби трябва да се хранят с храна с високо съдържание на протеин – замразена или жива храна на малки порции няколко пъти през деня. След като се установят и придобият нормална телесна маса и мастни резерви, едно или две хранения на ден са достатъчни. Постепенно ще започнат да приемат суха храна.

Отглеждане

Специфична плътност 1,023 – 1,025
Поради своя произход тези риби се чувстват най-добре в рифови аквариуми с чиста вода с високо съдържание на кислород и силно течение. Параметрите на стандартен рифов аквариум са подходящи, като температурата трябва да е от 25 до 28 °C. Макар че се отглеждат на групи, те могат да живеят самостоятелно или по двойки. След аклиматизация ще плуват в откритите пространства през по-голямата част от времето. Много издръжливи. Мъжките са големи (над 13см) и ще им бъде неудобно да живеят в по-малък от 250 литра аквариум. Колкото повече екземпляри се отглеждат, толкова по-голям трябва да е аквариумът.

Съвместимост в рифов аквариум

Лироопашатите антиаси са подходящи за рифов аквариум. Те плуват в откритите водни пространства, като се хранят с планктони игнорират безгръбначните. Всички, дори най-малките декоративни скариди, ще бъдат в безопасност. Голямото количество храна може да причини проблеми в качеството на водата в системите с недостатъчна филтрация.

Интересно

Опитен любител споделя:
”Относително издръжливи, те обикновено се хранят много добре и се адаптират лесно към живота в затворени пространства. Те са отличен избор за хората, които за първи път ще отглеждат антиаси. Лироопашатите антиаси започват живота си като женски. Доминиращата риба ще се превърне в мъжки, като промени не само пола си, но и цвета и шарките си. Мъжкият ще поддържа харем от няколко женски. Поради социалната динамика има постоянна смяна на доминиращия в рамките на групата. Това може да създаде проблеми, когато индивидите са с изравнени сили и размери, тъй като е доказано, че господстващите (големи) и подчинени (малки) индивиди не се бият. Постигал съм отлични резултати само с чифтове или тройки, с един голям мъжкар, и една или две малки женски. Ако две женски се отглеждат заедно, уверете се, че те също са различни по размер, това сработи при мен. Както може да се види на следващите снимки, започнах с трио женски лирови антиаси в моят 435-литров аквариум. Доминиращата женска скоро се промени в мъжкар. Докато по-голямата част от промяната протича бързо, то промяната на цветовете отне няколко месеца. Мъжкият също продължи да расте и сега е над 13 см дълъг. След около година загубих едната женска от непознат патоген. Останалата двойка живя в хармония почти две години, без агресия помежду им или спрямо другите рибки в аквариума. Мъжкият е по-интересен за наблюдаване, когато пусна светлините. Той разперва перки и се перчи в аквариума. Този дневен ритуал е един от основните проблеми, които вземам в предвид, когато създавам нов аквариум.”



Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:



Потребител Дата Коментар