Copadichromis borleyi
Копадихромис борлейЛатинско име Copadichromis borleyi
Популярно име Копадихромис борлей
Група Цихлиди от ез. Малави
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат ез. Малави, Африка - крайбрежна зона
Приблизителен размер 15 - 16 см
Минимален размер на аквариума 400 л
Изисквания, температура 24 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 10 - 18 °
Изисквания, pH 7,5 - 8,6
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Айлес (Iles), 1960

Синоними

Cyrtocara borleyi , Haplochromis borleyi

Описание

Тялото е странично сплескано, високо. При мъжките основният цвят е червен, като главата и перките са сини (Снимки 1 и 2). Женските са сребристи, а перките им са червени (Снимка 3).
На размер достигат 16 см, като женските са по-дребни – до 13 см.

Разпространение

Copadichromis borleyi са широко разпространени в езерото Малави, за което са ендимичен вид. Срещат се по бреговете на Танзания, Малави и Мозамбик. Придържат се в крайбрежната зона с големи скали и камъни. Срещат се в топла (24 – 29 °C), твърда и алкална вода, която е типична за езерото Малави в Африка. Имат няколко цветни разновндости, всяка от които е типична за определен район. Най-популярната от тях е Каданго, а част от останалите са Мара Пойнт, Мбенджи и Намаление.

Хранене

Видът е част от групата Утака и се храни само със зоопланктон. Представителите на рода Копадихромис са развили много интересен засмукващ способ за поемане на храна:Адаптация на фарингиалния апарат на Copadicromis mloto от ез. Малави


В аквариумни условия не са придирчиви - ядат жива и замразена храна, а също така и суха.

Отглеждане

В сравнение с много други малавийски цихлиди Copadichromis borleyi не е много агресивна рибка. Все пак за да е спокойна, трябва да се отглежда в съотношение един мъжки на 3 – 4 женски.
Аквариумът трябва да е голям и да предлага много открито пространство за плуване, също както и достатъчно пещери и укрития между камъните. Декорирайте го по начин, който да позволи на рибите да си разпределят лесно територията.
Тези риби са много чувствителни към наличието на нитрити във водата, затова добрата филтрация и честата смяна на вода са задължителни.

Размножаване

Copadichromis borleyi са устомътещи цихлиди. Нямат размножителен сезон, като могат да хвърлят хайвер целогодишно. Размножават се по типичния за всички устомътещи африкански цихлиди начин.
При някои разновидности мъжките натрупват купчина от пясък върху избрана от тях скала, като след това изкопават в нея ямка, където става самото размножаване.
Женските снасят яйцата си, като след това ги мътят в продължение на около 3 седмици в устата си. По време на снасянето мъжкият поднася аналния си плавник пред устата на женската и изпуска сперма, докато тя лапа снесените вече яйца. Така се оплождат яйцата, вече намиращи се в устата на женската. Целият процес много прилича на танц. Размерът на яйцата е много голям в сравнение с размерите на хайверните зрънца на хайверните риби, а малките са добре оформени и напълно готови да бъдат самостоятелни. В края на инкубацията женската започва да поема частици храна в устата си, където са малките, като по този начин осигурява захранването им.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
2015-01-10 имам същите сладури но 3 женски умряха от страх за жалост