Carassius auratus auratus
Златна рибкаЛатинско име Carassius auratus auratus
Популярно име Златна рибка
Група Златни рибки
Семейство Шаранови (Cyprinidae)
Местообитание, хабитат Китай, култивирани
Приблизителен размер 12 - 40 см.
Минимален размер на аквариума 30 л
Изисквания, температура 15 - 22 °C
Изисквания, обща твърдост 3 - 20°
Изисквания, pH 5,5 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Златните рибки са най-старите риби в аквариумното хоби. И до ден днешен са най-продаваните по света. Почти няма акварист, който да не е направил първите си стъпки в хобито именно с тях.
Повеече за отделните разновидности златни рибки можете да видите ТУК.

Произход

Смята се, че видът е селектиран в Китай, като в основата на тази селекция е залегнал един широко разпространен в Азия вид каракуда - Carassius gibelio.
В продължение на хиляди години в древен Китай се отглеждали за храна няколко вида каракуди и шарани. Обикновено те били със сребрист или сив цвят на тялото, но някои имали склонност към мутации, при които се получавало червено, оранжево или жълто оцветяване. Това било забелязано за пръв път по време на династията Джин (265 – 420 г.).
По време на династията Тан (618 – 907 г.) станало популярно да се отглеждат каракуди в декоративни басейни в градините на домовете на богаташи и аристократи. Поради редицата мутации някои от тези каракуди имали златисто (по-точно жълто оранжево) оцветяване, вместо първоначалното сребристо. Хората започнали да ги развъждат и да ги показват в малки контейнери. Не ги отглеждали в тях, а в по-големи външни басейни, като ги местели на закрито само когато искали да ги покажат на някого.
През 1162 имератрицата от династията Сонг наредила създаването на басейн, в който да се отглеждат червената и златната разновидности на тези каракуди. По това време на хора извън императорското семейство не се разрешавало да отглеждат рибки от залтистата разновидност, защото жълтото било императорския цвят. Вероятно това е причината да има повече оранжеви, отколкото жълти златни риби, въпреки че жълтите са по-лесни за развъждане.
За пръв път се споменава за появата на цветове, различни от златно и червено, през 1276 г. Първите златни рибки с воални опашки се появили по време на династията Мин (1368 – 1644 г.). През 1502 г. златните рибки били внесени в Япония, където били създадени разновидностите Рюкин и Тосакин. През 1611 г. златните рибки били пренесени в Португалия, а оттам – и в останалата част от Европа.
В началото на 17-ти век в южна Европа златните рибки станали символ на късмет и щастие. Превърнало се в традиция женените мъже да подаряват златна рибка на съпругите си на първата годишнина от сватбата им като символ на предстоящите успешни години. Тази традиция обаче бързо отмряла, тъй като златните рибки станали доста популярни в Европа и изгубили магическия си статут.
В Северна Америка те били пренесени около 1850 г. и бързо добили популярност в САЩ.

Хранене

Златните рибки са всеядни. Изключително лакоми риби са и ще изядат всичката предложена им храна, затова им давайте не повече от това, което могат да изядат в рамките на 1 – 2 минути и то не повече от три пъти дневно. Въпреки това, че са всеядни, за тях е подходяща диета с преобладаваща растителна и по-малко храна на животинска основа. Можете да им давате специализирана храна за златни рибки, а също и обелен от люспата грах, бланширани листни зеленчуци (марули), жива и замразена храна като дафния, тубифекс и други

Отглеждане

Като цяло златните рибки са изключително издръжливи на всякакви условия. Те не се срещат в природата и 1700 години история и селекция са ги “научили” да се приспособяват към всякакви условия. Необходимо им е пространство - 20 литра на рибка за разновидностите с късо тяло и 30 литра на рибка за останалите разновидности. Температурата на водата трябва да е сравнително ниска 15 - 22 °C. Затова се препоръчва да се гледат във видови аквариуми, а не в общ с тропически риби. Филтрацията трябва да е на ниво. Тези риби отделят много екскременти, затова е необходимо сифониране на дъното при поне всяка втора смяна на водата. Растения в аквариум със златни рибки не могат да се отглеждат - Обикновено биват изяждани или изтръгнати. Все пак може да пробвате с малко Ceratophyllum demersum (роголистник).
Златните рибки могат да се отглеждат и в басейни навън, като могат дори да издържат краткотрайно замръзване на повърхността, стига във водата да има достатъчно разтворен кислород.

Размножаване

Размножаването не е трудно, но се изисква малко по-голямо пространство - поне 100 литров аквариум. Трябват ви 2 - 3 мъжки на една женска. Намалете малко температурата, разделете мъжките и женската, хранете ги обилно с тубифекс, после ги съберете и повишете температурата – за тях това е сигнал да “действат”. В Азия ги развъждат, като на дъното слагат снопове въжета, в които хайверът се скрива и полепа, като така по-късно лесно го изваждат заедно с въжетата.
Типичен развъдник за златни рибки можете да видите ТУК.

Повеече за отделните разновидности златни рибки можете да видите ТУК.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
Moni 2010-10-18 За мен тези риби са изключително грозни! Не знам защо цял свят ги обожава!
петър атанасов иванов 2011-02-07 аз имам златна рибка.Тя яде много.Даи давам ли да яде по много
Калина 2011-03-11 Съгласна съм с Moni, златните рибки не са нито красиви, нито толкова специални, а мноого ядат...
анна стоева 2011-03-11 ужасно грозни риби, толкова неудобна за плуване форма...
georgi-ioan 2011-04-28 не са ми нито грозни ,нито много красиви...
georgi-ioan 2011-04-28 златните рибки които са над клипа,не тези най-горе а тези в средата те ми харесват!
мери 2011-10-30 златните са красиви рибки, воалните, кометите са съразмерни и с нормалната вретеновидна и аеродинамична форма срещана при другите видове.На клипа е показано колко грозни могат да бъдат последствията когато хората си играят с природата.
Стоян 2011-12-25 И аз мисля така аз имам златна рибка,но не е така грозна може би е хибрид но е доста хубава и съм съгласен с вас за тези от клипа те са ужасни
Гунчев 2012-05-28 Защо пускате такива коментари като на Moni?
Цветан Игнатов 2012-05-31 Всеки си има право на мнение.
2012-12-25 аз днес си взех една златна рибка обаче мъжката плата и мъжката черна молинезия я нападат какво да правя
borryslava 2013-01-30 Златните не се гледат с живородки или каквито и да било други рибки„Или махни златната или другите.
vali_21 2013-05-11 аз имам златни рибки. Е калико другата е класическа златна рибка. Не са пораснали от 2/3 месеца обаче са доста сладки
Абси 2013-07-14 Всяка риба си има собствен чар,сспоредмен златните рибки са прекрасни!!!
valentinpk 2016-09-20 Извращения с рибите в най-грозната му форма. Ако не им пречи на рибите, че са подути и изглеждат като болни, ок, склонен съм и аз да заема позицията - всеки си има вкус. Иначе тези, които са с нормална форма и приличат на кои са много хубави, както и кометите.