Hoplosternum thoracatum
Хоплостернум торакатумЛатинско име Hoplosternum thoracatum
Популярно име Хоплостернум торакатум
Група Сомове
Семейство Калихтиди (Callichthyidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка, Тринидад, Мартиника, Венецуела, Бразилия, Перу, Парагвай
Приблизителен размер 18 см, в аквариум до 16 см
Минимален размер на аквариума 150 л за популация от 2 - 3 риби
Изисквания, температура 20 – 28 °С
Изисквания, обща твърдост 10 – 20 °
Изисквания, pH 6,0 - 8,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Валенсиен (Valenciennes), 1840

Разпространение

Обитава Южна Америка, Тринидад, Мартиника, Венецуела, Бразилия, Перу, Парагвай.
Среща се в плитки води с глинесто дъно и много растителност. В местообитанията на вида могат да се срещнат големи пасажи от по няколко хиляди риби, особено на места с хранителни остатъци по дъното.
Мирна, спокойна риба с изключение на размногителния период. Предпочита тъмни аквариуми с много места за криене, способен е да оцелее в доста неблагоприятни условия, всеяден.
Основният цвят е тъмно масленокафяв до сивокафяв, гърбът е почти черен, коремът бледокафяв до белезникав. Цялото тяло, включително и коремът, са изпъстрени с различни по големина черни петна. По време на размножителния период мъжкият си променя окраската – коремът става синьо-виолетов. Първата гръдна перка обикновено е червено-кафява по края. Коремът на женската остава белезникав.

Размножаване

По време на размножаването мъжкият е доста агресивен. Той строи гнездо от мехурчета, за тази цел в развъдния аквариум е добре да има плаващи растения. След полагането на хайвера женската трябва да се премести. Хайверът се излюпва след 4 дни, след още 2 малките започват да плуват свободно. Те се захранват с подходяща храна, например новоизлюпена артемия.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
биби13 2009-11-22 До коко ло време живеят защото моят вече е на почти 5 години и е около 13 см.Мисля че му е малко тясно защото аквариумат ми е 50 литра,ако знаех че става толкова голям щях да си взема по-голям аквариум ама тои почна да расте изведнаж,а и ма и други рибки.ТОи е наи нахален дори понякога когато отворя капака и пои скача и после чака за храна а ги храня по 2 пати на ден.
Тито 2010-03-08 Много ги обичам тия дебелачета.А това, че издържат в неблагоприятни условия е много вярно.Веднъж попадна белина в аквариума (дълга история) и само той оцеля.
пламен 2010-11-22 мога ли да попитам как са различават мажките от женските
XaX 2011-02-19 на мажките предните перки са одебелени но се вижда след като пораснат около 10тина см а на женските са си както обикновенно!
Таня 2011-11-13 когато го купих беше по-тъмен и на по-големи петна по коремчето.сега е като полупрозрачен.Защо?
liubo3258 2011-12-04 до Таня ! Това е така защото в магазина грунда е бил тъмен а при тебе е по-светъл, по този начин се сливат максимално с околната среда :)
Таня 2012-03-06 и аз ги обичам тези дебелачета,толкова са подвижни.Сега и моя грунд потъмня и те имат страхотни петна по корема.обиколих няколко зоомагазина и никой не ми даде този отговор-да било е от грунда.Благодаря
Иван 2015-06-15 Хоплостернум торакатум - колко е средната продължителност на тези сомчета - моето беше на около 20г и умря :(