Nandopsis octofasciatum
Цихлазома октофасциатумЛатинско име Nandopsis octofasciatum
Популярно име Цихлазома октофасциатум
Група Цихлиди от Северна, Централна и Южна Америка
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат Централна Америка - Гватемала, южно Мексико, Белиз, Хондурас
Приблизителен размер 20 см
Минимален размер на аквариума 250 л
Изисквания, температура 23 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 2 - 18 °
Изисквания, pH 6,5 - 7,8
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Реган (Regan), 1903

Синоними

Rocia octofasciata , Cichasoma octofasciatum , Cichlasoma octofasciata , Cichlasoma bifasciatum, Cichasoma biocellatum, Cichlasoma hedricki, Heros octofasciatum

Описание

Тялото е издължено и странично сплескано. Основният цвят е кафяв до черен в зависимост от настроението и състоянието на рибата. Всяка люспа има ярка точка, чиито цвят зависи от светлината и условята на водата и може да варира от златисто до тъмно синьо. Под тези точки понякога се виждат черни вертикални ивици. Ръбът на гръбната перка на мъжките е червен, а аналната и гръбната перка са по-изострени и издължени.
В следствие на селекция е създаден и почти изцяло син вариант с воални плавници (снимка 3).
На размер Nandopsis octofasciatum достигат 20 см.

Разпространение

Обитава води с бавно течение, предимно блата и езерца в Централна Америка – Гватемала, Белиз, п-ов Юкатан, Хондурас.

Поведение и отглеждане

Заради агресивния си и свадлив характер в САЩ тази риба често е наричана на името на Джак Демпси, боксов шампион в тежка категория от началото на 20-ти век. Поради това си качество Nandopsis octofasciatum трябва да се отглежда само с достатъчно големи риби, които могат да се грижат за себе си – например други едри агресивни южно- и централноамерикански цихлиди.
Аквариумът за нея трябва да е с дължина минимум 120 см и обем, не по-малък от 250 л с множество укрития от камъни и корени, както и с плаващи растения, които да осигуряват сянка. Дъното трябва да е покрито с дребен грунд или пясък. Nandopsis octofasciatum ровят доста, затова ако искате да отглеждате при тях вкоренени растения, те трябва да са много устойчиви. Необходима е и много добра филтрация.

Хранене

Nandopsis octofasciatum са всеядни риби. В аквариумни условия не са претенциозни – могат да се хранят с жива, суха или замразена храна, включително щурци, дребни рибки, попарен спанак или маруля и други.

Размножаване

Формират стабилна двойка. Ако са създадени необходимите условия и имате добра двойка, развъждането им не е трудно. Водата в в аквариума трябва да е леко кисела (pH 6,5 – 6,8), с твърдост между 6 и 12 °, а температурата трябва да се повиши до 28 - 29 °C.
Хвърлянето на хайвера става близо до дъното. Женската полага яйцата на открито върху предварително почистен плосък камък. Снася между 500 и 800 яйца, които после се охраняват яростно и от двамата родители. Когато малките се излюпят, родителите ги местят в ямки в грунда и се редоват да ги пазят. Захранването става с новоизлюпена артемия. Когато родителите започнат да губят интерес, малките трябва да бъдат преместени в друг аквариум. Обикновено това става, когато започнат да се появяват първите тъмни ивици.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
евгени 2012-04-12 Абе сигурни ли сте,че е толкова свадлива тази рибка,защото в един зоомагазин ми казаха,че това изобщо не е така и доказателството беше,че риба с максимални размери живееше със златни рибки без да ги пипне.