Puntius (Barbus) filamentosus
Барбус филаментозаЛатинско име Puntius (Barbus) filamentosus
Популярно име Барбус филаментоза
Група Барбуси
Семейство Шаранови (Cyprinidae)
Местообитание, хабитат Азия - Индия и Шри Ланка
Приблизителен размер 15 см
Минимален размер на аквариума 120 см / 100 л
Изисквания, температура 20 - 25 °C
Изисквания, обща твърдост 2 - 15 °
Изисквания, pH 6,0 - 7,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Валенсиенс (Valenciennes in Cuvier and Valenciennes), 1844

Местообитание

Среща се в сладки и леко бракични води в Индия и Шри Ланка.

Описание

Златиста риба с голямо черно петно в основата на опашната перка и тъмнозелен гръб. Тялото й е издължено, странично спескано и е пригодено за бързо маневриране. Самецът е по-едър от самката, а гърбът му има маслинено зелен цвят. Лъчите на розовата гръбна перка са удължени.
На дължина възрастните барбуси достигат между 12 и 17 см, поради което тези риби не са подходящи за отглеждане в малки аквариуми.

Отглеждане

Нужен е голям, поне 100 литров аквариум с чиста и добре аерирана вода. Тези барбуси изискват залесен аквариум с декорация от корени и камъни. Стадни риби са са стадни затова е най-добре да се отглеждат в група. Барбусите филаментоза достигат полова зрялост на 2 години.

Хранене

Както повечето Puntius, и filamentosus са всеядни, нямат претенции и се хранят с повечето видове храна. Разнобразявайте с жива и замразена храна (дафния, артемия).

Размножаване

Развъждането е сравнително лесно. Двойката се поставя в различни аквариуми за около 1 - 2 седмици, като усилено се храни с жива храна. Приготвя се размножителен аквариум с обем около 100 л. На дъното се поставя мрежа или легло от явански мъх например. Обикновено в аквариума се пускат 3 - 4 самки и 2 - 3 самеца. Необходимата температура е около 20 – 24 °С. Групата барбуси се пуска в аквариума привечер. Оплождането започва с настъпването на утрото и продължава около 3- 5 часа. Приближавайки се до самките, мъжките барбуси ги побутват с коремчета и ги гонят в кръг, като при всяка обиколка увеличават скоростта си. В един момент самците догонват самките, обгръщат ги с тяло и ги удрят с опашка по корема. Самките изхвърлят няколко десетки хайверни зрънца, които мъжките незабавно оплождат. Яйцата след това падат сред мъха или под мрежестото дъно. Тези, които не попаднат там, скоро ще бъдат изядени. След края на размножаването рибите трябва да се преместят. Мрежата също се изважда, във водата се добавя метиленово синьо и се осигурява силна аерация. След 5 - 7 дни личинките се излюпват и и се залепят за съклото. Няколко дни по-късно се оформят малки рибки, които започват да плуват. Хранят се 3 - 5 пъти дневно. След около месец започват да се оцветяват.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар