Phenacogrammus interruptus
Конгоанска тетраЛатинско име Phenacogrammus interruptus
Популярно име Конгоанска тетра
Група Тетри
Семейство Алестиди (Alestiidae)
Местообитание, хабитат Африка - Заир
Приблизителен размер 8 - 10 см
Минимален размер на аквариума 90 см / 100 л
Изисквания, температура 23 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 5 - 19 °
Изисквания, pH 6,0 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Буленгер (Boulenger), 1899

Разпространение

Рибата се среща в река Конго в Африка.

Отглеждане

Конгоанската тетра е стадна рибка. Отглеждайте я в група от поне шест рибки в голям, добре залесен аквариум, но с достатъчно свободно пространство за плуване. Ако имате възможност, направете така, че аквариумът да се огрява от слънчева светлина за около един час дневно.
Тъмен грунд и плаващи растения подчертават най-добре окрасната на тези рибки. , Поради мирния си нрав Phenacogrammus interruptus е идеална за общ аквариум. Можете да я съчетаете с други неагресивни видове. Барбусите и червеноглавите тетри не са подходящи за съжителство, защото ще хапят дългите плавници на мъжките екземпляри (снимка 1).

Размножаване

Размножаването на Phenacogrammus interruptus не е необичайно и прилича на това на останалите тетри. Най-добри резултати се постигнат в мека и кисела вода. Директна слънчева светлина и вода с температура над 25 °C ще стимулират допълнително процеса. Женската обикновено разпръсква хайвера по дъното на развъдния аквариум, затова то трябва да е покрито с растения или мрежа. В противен случай той по всяка вероятност ще бъде изяден. След снасянето родителите трябва да се преместят. Малките се излюпват след 5 - 7 дена. В началото са много малки и трябва да се захранват с инфузория. След две седмици вече могат да приемат и новоизлюпена артемия.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
msp 2009-12-15 Размножаването на т.н. обикновено конго не е толкова лесно колкото изглежда. Различава се главно в удълженото време за излюпване на хайвера и развитието на личинката. За това водата в развъдната вана трябва да е с исключително нисък титър на бактерии в нея като подготовката и може да достигне до два месеца. Миролюбиви, непретенциозни към храната и издръжливи рибки искащи по-голям съд за да демонстрират пълната си красота. Ето част от моите хубавци които отгледах преди седем години.