Pygocentrus (Serrasalmus) nattereri
Червена пираняЛатинско име Pygocentrus (Serrasalmus) nattereri
Популярно име Червена пираня
Група Пирани
Семейство Харацинови (Characinidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка
Приблизителен размер 20 - 25 см
Минимален размер на аквариума 120 см / 100 л
Изисквания, температура 20 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 5 - 18 °
Изисквания, pH 6,5 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Кнер (Kner), 1858

Разпространение

Разпространена е в Южна Америка, във водните басейни на Амазонка и Оринико.

Описание

Младите пирани са атрактивни, сребристи риби с множество черни точки и петна, като имат и червено оцветяване около аналната и гръдната перка и хрилете. Когато съзряват, петната избледняват до сребристо синьо, а гушата и коремът почервеняват. Възрастните пирани достигат до доста сериозни размери и трябва да се отнасяме към тях с уважение. В аквариум рядко биха атакували без причина, но могат да реагират агресивно, ако бъдат притиснати или изплашени, а острите им зъби могат да нанесат сериозни поражения. Все пак си дръжте ръцете извън аквариума.

Отглеждане

Тези риби трябва да бъдат гледани в големи аквариуми. Ако нямат достатъчно място, се нападат взаимно. Изпражненията замърсяват много водата, поради което се налага и много мощна филтрация, сифониране и по-честа смяна на водата.

Размножаване

В природата пираните се размножават със започването на дъждовния период, затова имитацията на дъжд и по-редовната смяна на вода стимулират процеса в аквариумни условия. Температурата на водата трябва да е между 23 - 26 °C. Оставете половината аквариум неосветен. Когато рибите са готови за хвърляне, губят изцяло цвета си, като почерняват почти напълно. Двойката започва да охранява определен периметър, като напада и прогонва всяка риба, която се осмели да плува наоколо. Двамата родители издълбават малка ямичка, която почистват и женската хвърля там хайвера, а след това мъжкият поема охраната на гнездото. Малките се излюпват след 2 - 3 дни. В този момент трябва много внимателно се прехвърлят в по-малък аквариум с вода от този, в който са се излюпили. Преди това отделете родителите, като проявите изключително внимание, защото те са много агресивни точно в този момент. Малките се захранват с новоизлюпена артемия. Трябва периодично да се сортират според размера им и да се хранят обилно с жива храна, за да се потисне канибализмът.

Малки новоизлюпени Pygocentrus (Serrasalmus) nattereri.Хранене

Месоядни са. Хранете с жива храна, парчета риба, калмари и всякакво друго месо.

Важно!

Въпреки че е популярна между любителите заради страховитата си слава, вносът на червена пираня в някои страни е забранен или ограничен. В САЩ например в доста щати е забранен вид, а в други се изисква специално разрешение за отглеждането им. Това се прави с цел да се предотврати попадането им в местните естествени водоеми, където могат да оцелеят, да се размножат и да унищожат местната водна фауна, а също така и да застрашат плуващи хора. В България вече има няколко документирани случая на уловени в естествени водоеми пирани, затова всеки, който си купува от тези риби, трябва да осъзнава потенциалните рискове от отглеждането им!

За още интересни подробности за пираните и тяхната зловеща слава натиснете ТУК

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
CSKAFEN 2010-06-01 Още нямат хубаво оформени зъби и са по големи вече от 25 сантиметра, (наи голямата гони 30) а са на година само.
лиди 2010-09-11 Кой пък ще гледа пирани???????Не съм аз .Пък и не съм виждала да ги продават
ЦСКА 2011-03-12 например аз гледам, както и много други хора, защото това са доста интересни риби, нямам предвид само храненето :)
krik0 2011-05-11 mnogo qki ribki az imam 1 no ne znam kak da gi razli4a dali e m1jka ili jenska i ne znam s koi ribki jivee
... 2011-06-13 Да ти кажа ли,май най добре е да са във голям видов аквариум,но не изключвам факта че може да живеят с по-големи от тях хищници.