Barbus pentazona pentazona
Барбус пентазонаЛатинско име Barbus pentazona pentazona
Популярно име Барбус пентазона
Група Барбуси
Семейство Шаранови (Cyprinidae)
Местообитание, хабитат Азия - Борнео ( Калимантан) Малайски полуостров, суматра, Индонезия, Сингапур, Малайзия
Приблизителен размер 5 см
Минимален размер на аквариума 60 см / 75 л
Изисквания, температура 22 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 2 - 12 °
Изисквания, pH 5,0 - 7,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Буленгер (Boulenger), 1894

Местообитаниe

Естественото местообитание на Barbus pentazona pentazona са заблатените водоеми на Борнео, Индонезия, Суматра, Малайския полуостров и Сингапур. Обикновено живее в „черна” вода.

Описание

Името му произлиза от външния му вид: Penta означава пет, а zona обозначава черните вертикални ивици отстрани. Тялото е в тъмно оранжев цвят отгоре, а към корема избелява.

Отглеждане

Аквариумът трябва да е поне 60 см дълъг и добре залесен в двата си края. Декорирайте с корени и направете укрития от камъни, както като се погрижите отпред да остане свободно място за плуване. Температурата на водата трябва да е между 22 и 26 °C. Рибките предпочитат мека и кисела вода. Добавете плаващи растения и тъмен грунд и ще изпълните всички изисквания за перфектен аквариум, в който да живеят барбусите ви. За съжителство в общ аквариум е добре да се комбинират с други видове барбуси. Колизи и трихогастери също са добра алтернатива.

Хранене

Barbus pentazona pentazona обича жива храна. Всякакви ракообразни, тубифекс, ларви от насекоми се приемат с голяма охота.

Размножаване

Барбусите ядат собствения си хайвер, затова когато правите размножителен аквариум, пригответе дъното му по начин, който да не позволи на двойката да достигне хайвера след снасянето и оплождането му. Използвайте например мъх или тънколистни растения, които да покриват дъното и да скрият хайвера. Някой слагат за грунд стъклени топчета. Каквото и да използвате, целта е ясна: да се попречи на родителите да достигнат хайвера след хвърлянето и да го изядат.
Повишете температурата на водата на 27 - 30 °C, като се погрижите pH да е между 5,5 и 6.0, а твърдостта да бъде не повече от 5 dH. Предварително захранете чифта добре с жива храна.
Малките се излюпват ден-два след снасянето, а започват да плуват сами след четири-пет дни. Те са изключително чувствителни към хигиената на аквариума. Правете честа смяна на водата. Новата трябва да е оставена да престои няколко дни преди това. Захранват се с инфузория, а по-късно и с новоизлюпена артемия.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар