Pterosynchiropus (Synchiropus) splendidus
Риба мандаринЛатинско име Pterosynchiropus (Synchiropus) splendidus
Популярно име Риба мандарин
Група Рифови риби
Семейство Калионимиди (Callionymidae)
Местообитание, хабитат Тихия океан
Приблизителен размер 6 - 7 см
Минимален размер на аквариума 150 л
Изисквания, температура 24 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 1,020 - 1,025 (спец, плътност)
Изисквания, pH 8,1 - 8,3
Тип вода солена
Ниво на трудност много трудно


Видът е описан от Хере (Herre), 1927

Местообитание

Обитават рифовете на Тихия океан на дълбочина между 1 и 18 метра.

Карта на разпространениетоОтглеждане

В аквариумни условия Pterosynchiropus (Synchiropus) splendidus трябва да бъде отглеждана в съд с много укрития. Голямото количество живи камъни и пясък ще й осигурят така необходимата жива храна. Аквариумът трябва да е добре стабилизиран. Чувствителни са по отношение на количеството нитрати, затова поддържайте нива под 20 ррm. За разлика от другите рифови риби, рибата мандарин е бавно подвижна и мързелива. Подберете внимателно "съквартирантите" й - те трябва да са миролюбиви. Клоуните например са прекрасен пример за това.

Важно!

Проявяват единствено вътревидова агресия. Трябва да се отглежда само по един мъжки в аквариум. Броят на женските не е от значение. За разлика от повечето рифови риби, при Pterosynchiropus (Synchiropus) splendidus има ясно изразен полов диморфизъм. Самците са по-едри и силни. Имат значително по-дълги перки и повече оранжево по главата си. Най-специфична е първата гръбна перка, която при мъжките е удължена (снимка 1, 3).

Хранене

Храненето обикновено е големият проблем при отглеждането на тези риби. Pterosynchiropus (Synchiropus) splendidus са много придирчиви. В океана се хранят най-вече с дребни ракообразни като котеподи и амфиподи. В аквариумни условия някои от тях приемат замразена храна, като артемия например, но повечето ядат само и единствено жива храна. Имайте предвид, че причина номер едно за смъртността в аквариумни условия при тези риби е именно това, че гладуват до смърт. Преди да ги купите, се уверете, че ядат. Прегледайте коремчето им - то не трябва да е хлътнало. Разпитайте обстойно продавача.
Ако обаче имате добре установен аквариум, може и да не се налага да има давате допълнителна храна. Ако все пак трябва да ги храните, опитайте с новоизлюпена артемия. Временно спрете помпите и филтрите, докато храната падне на дъното и рибките хапнат. Трябва да се знае, че тези риби ядат бавно. Ако другите риби са бързи, за тях няма да остане нищо.

Развъждане

Има сведения за развъждане в аквариумни условия, но не и за отглеждането на малките до достигане на полова зрелост. Проблемът е в захранването на малките.

Съвместимост в рифов аквариум

Pterosynchiropus (Synchiropus) splendidus са напълно подходящи за рифов аквариум. Няма сведения да закача корали и по-едри ракообразни.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар