Lamprologus callipterus
Лампрологус калиптерусЛатинско име Lamprologus callipterus
Популярно име Лампрологус калиптерус
Група Цихлиди от ез. Танганайка
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат ез. Танганайка, Африка
Приблизителен размер мъжки - 15 см, женски - 4 см
Минимален размер на аквариума 150 л
Изисквания, температура 25 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 15 - 20 °
Изисквания, pH 8,5 - 9,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Буленгер (Boulenger), 1899

Синоними

Julidochromis elongatus, Lamprologus modestus nyassae, Lamprologus reticulatus, Lamprologus steindachneri, Neolamprologus callipterus, Neolamprologus elongatus.

Описание

За разлика от останалите обитатели на черупки от ез. Танганайка, мъжките ’Lamprologus’ callipetrus не са много дребни–достигат 15, рядко дори 20 см. За сметка на това женските, със своите 4-5 см, сякаш принадлежат към друг вид (снимка 1 и 2). Причината за тази разлика се крие в поведението им – мъжките не се крият в черупки от охлюви, а ги събират на големи купчини, като дори стигат до там да ги крадат помежду си заедно с женските в тях. Всеки мъжки гледа „харем” от женски в собствения си куп охлюви.
Тялото е вретеновидно, главата е масивна. При мъжките цветът е сребрист до кафяв, с по-светъл център и по-тъмен кант на люспите. Под очите и над устата има ярко сини тънки ивици.
Женските, освен, че са значително по-дребни, се различават и по окраска – тялото им е по-тъмно и е изпъстрено със светли петна.
В зависимост от географската разновидност окраската може да варира, като съществува и албиносна форма на вида.

Разпространение

Среща се в крайбрежните райони на ез. Танганайка, източна Африка. Обитава места с дъно, покрито с пясък и с наличие на множество празни черупки от охлюви, обикновено Neothauma (снимка 3). Познати са различни географски разновидности, сред които Молве, Мпимбве, Мзвема и Улвиле.

Хранене

В езерото младите риби се движат на големи групи от по няколкостотин (вижте видеото в края). Обикалят големи територии покрай крайбрежието и търсят възможност да ядат хайвера и малките на други видове. Понякога проявяват това си опортюнистично поведение и при отглеждане в аквариум, което, заедно с бледата им окраска, ги прави не особено популярни сред акваристите.
В аквариумни условия не са претенциозни – приемат почти всякаква суха, жива или замразена храна.

Размножаване

Lamprologus callipterus се размножават по типичния за останалите обитатели на черупки от охлюви начин – женската снася яйцата си в черупката, след което ги охранява до излюпването им и малко след това. След оплождането мъжкият не се интересува от поколението си, но все пак пази територията си от други риби, включително и други мъжки от собствения си вид.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар