Osteoglossum bicirrhosum
Сребърна арованаЛатинско име Osteoglossum bicirrhosum
Популярно име Сребърна арована
Група Аровани
Семейство Остеоглозиди (Osteoglossidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка
Приблизителен размер 80 см
Минимален размер на аквариума 700 л
Изисквания, температура 24 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 5 - 10 °
Изисквания, pH 6,0 - 7,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Кувие (Cuvier), 1829

Отглеждане

Osteoglossum bicirrhosum не са трудни за отглеждане, стига да се спазват някои основни положения. Ако имате възможност да отделяте час–два на седмица, за да се грижите за вашите аровани, ще можете да им се радвате дълги години.
Идеалната температура на водата е 26°C. Ако по-висока температура се задържи по-дълго време, рибите ще се набръчкат около хрилете, като това ще наруши автентичния им вид. В естествената им среда водата е мека, но могат да се приспособят и към живот в малко по-твърда вода.
Могат да се отглеждат и с други риби, които са достатъчно големи, за да не могат арованите да ги погълнат.
Osteoglossum bicirrhosum са месоядни и поради това цапат много. Чувствителни са към хигиената и повишаване количеството нитрати и амоняк, затова трябва да се правят редовни смени на водата - всяка седмица или още по-добре два пъти седмично по 20%. Ако имате възможност, можете да сменяте и повече.

Важно!

При смяна на водата новата вода трябва да бъде със същата температура и рН, каквито са в аквариума. Ако използвате СO2 за растителен аквариум или торф във филтъра, следете редовно движението на рН. Трябва да се прави всичко възможно за поддържането на постоянни параметри на водата. Рязка смяна на температура или рН могат да бъдат пагубни за арованите.
Могат да се отглеждат в група. Задължително е аквариумът да има капак или покривно стъкло, защото арованите скачат.

Хранене

Арованите са хищници. Приема с охота насекоми, скариди, риба, говеждо сърце. Все пак обаче най-добре е да им се осигури специализирана храна за аровани:Редувайте я с жива и замразена храна.
Малките риби под 15 см трябва да се хранят по 3 пъти дневно, а рибите с размери между 15 и 35 см - два пъти дневно. Достигнат ли дължина над 35 сантиметра, се хранят веднъж на ден или през ден. Ако се прехранва системно, Osteoglossum bicirrhosum загубва апетит и не приема храна известно време.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар