Amphilophus citrinellus
Амфилофус цитринелусЛатинско име Amphilophus citrinellus
Популярно име Амфилофус цитринелус
Група Цихлиди от Северна, Централна и Южна Америка
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат Централна Америка - южно Мексико, Никарагуа, Коста Рика, Хондурас
Приблизителен размер 30 см
Минимален размер на аквариума 300 л
Изисквания, температура 23 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 10 - 20 °
Изисквания, pH 6,8 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Гюнтер (Gunther), 1864

Синоними

В англоезичните страни видът често е наричан цихлида на Мидас (Midas cichlid) или червен дявол (Red Devil).

Описание

Тялото е странично сплескано и късо, главата е масивна, като при възрастните мъжки има голяма издутина в областта на челото (снимка 1). Има няколко различни цветни форми. При първата тялото е основно сребристо сиво с вертикални черни ивици.
Втората, която е и по-популярна в хобито, има бяла до жълта основна окраска с оранжеви до червени оттенъци и петна. Срещат се и най-различни други вариации, повечето следствие на целенасочена селекция.
В аквариумни условия размерът на Amphilophus citrinellus може да достигне 26 – 33 см.
Тези едри цихлиди могат да живеят сравнително дълго – до 15 години.

Разпространение

Среща се в Централна Америка – южно Мексико, Никарагуа, Коста Рика и Хондурас.

Поведение и отглеждане

Това са едни от най-агресивните цихлиди, откъдето идва и едно от популярните им имена (червен дявол). Това се отнася с най-голяма сила за оранжевата и жълтата вариации на вида, които в естествената си среда обикновено заемат най-добрите и най-дълбоки места в реките. Интересното е, че това е помогнало на тази цветна форма да просперира за сметка на по-малко агресивната сива, която живее на по-плитките места и е по-уязвима при риболов с динамит, какъвто често се практикува в местата, в които са разпространени Amphilophus citrinellus.
Често се случва възрастните мъжки да убиват женските си или други риби в аквариума.
За да се избегне това, е необходим голям аквариум с множество укрития (корени, камъни, скали), в които преследваните риби да се крият и които да създават визуални бариери. За контрол на агресията спомага и подходящия подбор на риби, които да съжителстват с тях – други “корави” цихлиди от Централна Америка с подобен или по-малък размер, също както и едри сомове и други риби от същия регион често намаляват съществено агресията при този вид. Все пак не е добре да съжителстват с ловуващи нощем сомове, които ще смущават съня им. Понякога, особено ако израснат заедно, Астронотуси и някои видове от рода Heros имато положително влияние върху степента на агресия на Amphilophus citrinellus, но за нещастие често се случва по-късно те да бъдат сериозно наранени или дори убити.
Amphilophus citrinellus са здрави и устойчиви риби, които понасят почти всякакви параметри на водата от мека и леко кисела до твърда и алкална.
Аквариум с размери 150х60х60 см е напълно подходящ за отглеждане на тези цихлиди – възрастните риби стават големи и имат нужда от доста място. Броят на рибите, които могат да се отглеждат заедно, зависи най-вече от размера на аквариума.

Хранене

Amphilophus citrinellus не са особено придирчиви по отношение на храната. Всеядни са, но все пак храна на животинска основат трябва да преобладава. Освен подходяща суха храна (за предпочитане гранулирана), можете да им давате насекоми, които те ядат с удоволствие – щурците например са предпочитана храна за тях. Храни, съдържащи каротин, подсилват оранжевия и червения цвят.
Телешко сърце и други храни от топлокръвни животни са неподходящи за тези риби, защото предизвикват затлъстяване на вътрешните органи.

Размножаване

Развъждането не е лесно най-вече заради агресивността на вида, но е напълно възможно, ако се спазват някои условия. Ако им се осигури подходящо място (керамична саксийка например), могат да се размножават и в аквариума, в който живеят. Препоръчително е използването на разделител (пластмасова решетка), с който аквариумът да бъде преграден, така че женската да е от едната страна, а мъжкият – от другата. Върху този разделител трябва да е изрязана дупка, която е достатъчно голяма, за да минава женската през нея, но твърде малка за мъжкия. Така женската ще може да се оттегли на спокойствие, ако мъжкият прояви прекомерна агресия.
След като яйцата бъдат снесени и оплодени, мъжкият става много агресивен към женската, затова е добре тя да бъде отделена. Самецът охранява яйцата и малките сам, без помощта на женската. След като те започнат да плуват самостоятелно, могат да бъдат захранени с новоизлюпена артемия.
Amphilophus citrinellus се кръстосва сравнително лесно с други близки видове. В аквристиката често се среща хибрид на вида с близкороствените Amphilophus labiatus. Двата вида са много подобни на външен вид, но никъде в природата не се срещат заедно.
Amphilophus citrinellus е в основата на някои доста противоречиви хибриди – червеният папагал (red parrot), както и флауърхорнът (flowerhorn).

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
ivo mitev 2010-04-16 искам такива риби ;))))
aksi74@abv.bg 2010-10-13 Много интересни рибки. Можете ли да ми кажете къде мога да ги намеря на каква цена.