Puntius (Barbus) nigrofasciatus
Черен барбусЛатинско име Puntius (Barbus) nigrofasciatus
Популярно име Черен барбус
Група Барбуси
Семейство Шаранови (Cyprinidae)
Местообитание, хабитат Азия - Шри Ланка
Приблизителен размер 6,5 см
Минимален размер на аквариума 75 см / 75 л
Изисквания, температура 20 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 4 - 12 °
Изисквания, pH 5,5 - 7,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Гюнтер (Günther), 1868

Местообитаниe

Родината на тези риби е Шри Ланка (вижте картата по-долу)

Отглеждане

Това е миролюбива стадна рибка. Отглеждайте я в група от поне шест бройки в добре залесен отстрани и отзад и със свободни пространство за плуване отпред аквариум. Светлината трябва да е приглушена и не много ярка. Използвайте за целта плаващи растения. Ако светлината е много силна, тези барбуси стават "срамежливи" и се крият. С въртешен филтър или нарочна помпа направете леко вътрешно течение.

Хранене

Както всички барбуси, Puntius (Barbus) nigrofasciatus са много лакоми риби. Ядат всичко. Редувайте жива и замразена (червеи, хирономус, артемия) със суха храна, като има давате и такава на растителна основа (спирулина, алги).

Размножаване

Барбусите ядат собствения си хайвер, затова когато правите размножителен аквариум, пригответе дъното му по начин, който да не позволи на двойката да достигне хайвера след снасянето и оплождането му. Използвайте например мъх или тънколистни растения, които да покриват дъното и да скрият хайвера.
Поставянето на двойката рибки, от която желаете потомство, в размножителния аквариум трябва да се направи сутринта. Ако двойката не хвърли хайвер до ден два, сменете водата с такава, която е с градус - два по-топла - това обикновено стимулира размножаването.
В рамките на час - час и половина самката ще снесе около 200-500 прозрачни жълтеникави яйца. След това е добре двойката да се отстрани от аквариума, за да се предотврати изяждането на потомството. Хайверът се излюпва приблизително 24 часа след снасянето. Потомството започва да плува на пасаж до 5 дни след излюпването. Захранете малките с инфузория.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар