Neolamprologus brichardi
Неолампрологус брихардиЛатинско име Neolamprologus brichardi
Популярно име Неолампрологус брихарди
Група Цихлиди от ез. Танганайка
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат ез. Танганайка, Африка
Приблизителен размер 10 см
Минимален размер на аквариума 80 л
Изисквания, температура 25 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 15 - 20 °
Изисквания, pH 8,5 - 9,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Пол (Poll), 1947Класификация

Neolamprologus brichardi носи името на белгиеца Пиер Брихард, който през 1971 създава първата станция за събиране на риби с цел експорт, наречена “Рибите на Бурунди”. Всички акваристи, занимаващи се с танганийски цихлиди, дължим изключително много на Пиер Брихард заради това, че въведе тези риби в хобито, а също и за многобройните му открития.

Описание

Neolamprologus brichardi е една от най-популярните танганийски цихлиди не заради някакво изключително оцветяване, а заради формата на тялото и перките си. Нечифтните перки (гръбна, опашна, анална) на възрастните екземпляри образуват красиви удължения в задния си край (снимка 1). Тялото е странично сплескано и издължено. Устата не е голяма и е разположена фронтално на главата. Основният цвят на тялото е сив, като в центъра на люспите може да има жълти точици. При някои екземпляри се наблюдава ярко светлосиньо оцветяване в долната част на главата.
На размер достига до 10 см, рядко и повече.
Няма ясно изразен полов диморфизъм.

Разпространение

Видът е ендемичен за езерото Танганайка в източна Африка. Обитава скалистите крайбрежни райони, където се събира на големи групи.

Отглеждане

Ако се спазват някои основни препоръки, Neolamprologus brichardi е една от най-лесните за отглеждане танганийски цихлиди, което я прави идеална за начинаещите в това поприще.
Аквариумът трябва да е декориран с достатъчно камъни, които да образуват укрития, а дъното трябва да е покрито с дребен грунд. Тези рибки ровят доста, затова се погрижете камъните да са закрепени добре.
Не закачат растенията, освен когато ровят, затова ако се погрижите те да могат да растат в алкална и твърда вода, а също така да са засадени в подходящи саксийки или върху камъните (микрозориум, анубиаси), можете да се радвате на Neolamprologus brichardi и в залесен аквариум.
Предизвикателството при отглеждането на този вид в общ аквариум е подборът на другите обитатели. Neolamprologus brichardi по начало не са много агресивни нито спрямо собствения си вид, нито спрямо останалите риби в аквариума, но когато имат хайвер или малки, защитават яростно както тях, така и територията си. Понеже след формирането на двойка през повечето време те са на някакъв етап от размножителния си цикъл, това на практика означава постоянна агресия.
Някои подходящи за съжителство с тях видве са Neolamprologus leleupi, N. cylindricus, Altolamprologus calvus, A. compressiceps, Julidochromis marlieri, J. regani
. За да се получат нещата обаче е нужно да се спази едно “тайно” условие – всички други риби в аквариума трябва да са по-големи от брихардитата при пускането им и да са в аквариума отпреди тях, като вече са установили териториите си. Например можете да вземете двойка възрастни Altolamprologus calvus и след известно време да пуснете при тях няколко млади Neolamprologus brichardi.
При всички случаи най-добре е да се отглеждат във видов аквариум. Така ще имате възможност да им се радвате без риск от агресия и в по-малък ( 80 л) аквариум. Ако предпочитате да ги гледате в общ аквариум, осигурете съд с дължина поне метър.

Хранене

В природата Neolamprologus brichardi се хранят с дребни ракообразни и ларви на насекоми, които хващат сред водораслите, покриващи скалите в районите, в които живеят. В аквариумни условия не са претенциозни към храната – можете да им давате жива и замразена храна, а също и суха, като храната на животинска основа трябва да преобладава.

Размножаване

По отношение на размножаването Neolamprologus brichardi са уникален за езерото Танганайка вид. Те снасят яйцата си в закътани укрития сред скалите. Това само по себе си не е нищо различно от множество други видове, но от друга страна Neolamprologus brichardi е единственият пасажен вид с такъв начин на размножаване - тези рибки се събират на огромни групи, наброяващи понякога 100 000 екземпляра на площ от 50 кв. м. Втората уникална черта на вида е начинът, по който отглеждат малките си. Това е единствената позната на науката африканска риба, която се грижи за малките си групово. Възрастните и младите риби, а дори и наполовина порасналите рибки участват в грижите за няколко поколения от малките, като не се грижат само за собственото си потомство, а организират общи “детски ясли” за всички родители от околността. И не само това, ами докато двойка възрастни хвърлят хайвер, останалите ги наглеждат и ги пазят от хищници и досадници.
Neolamprologus brichardi образуват двойки за цял живот. Когато в аквариума си имате формирана двойка, всичко, което трябва да им осигурите, за да ги развъдите, е подходящо място за хвърляне на хайвера – всяка закътана пещера между камъните ще им свърши работа. След като си харесат място, женската снася до 100 яйца, а мъжкият ги опложда. След това и двамата родители ги охраняват до излюпването им. Грижат се за малките си много дълго – често дори няколко месеца. Отглеждат по няколко поколения заедно, като по-късно поизрасналите рибки също участват в грижите за по-малките си братчета и сестричета. Често голям проблем при отглеждането на вида е не да бъдат накарани да се размножават, а пренаселването на аквариума в следствие на размножаването им. Все пак явно Neolamprologus brichardi усещат това, защото когато аквариумът се напълни с безбройната им челяд, женската започва да снася значително по-малък брой яйца при всяко следващо хвърляне.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
Гери :) 2009-10-21 Отлична,изклячително вярна и много подробна информация. Мога само да добавя, че от тези прекранси рибки съществуват и албиноси. 6+ за инфото! :)