Atya spinipes
Бамбукова скарида, Сингапурска скаридаЛатинско име Atya spinipes
Популярно име Бамбукова скарида, Сингапурска скарида
Група Сладководни скариди
Семейство Атииди (Atyidae)
Местообитание, хабитат Югоизточна Азия
Приблизителен размер 8 - 12 см
Минимален размер на аквариума 80 л
Изисквания, температура 22 - 25 °C
Изисквания, обща твърдост 4 - 13 °
Изисквания, pH 6,5 - 8,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Нюпорт (Newport), 1874

Синоними

Atyopsis moluccensis, Atyа moluccensis

Описание

Бамбуковата скарида е една от най-интересните скариди в акваристиката. Известна е още като азиатска филтърна, дървена или вентилаторна скарида.
Бамбуковата скарида може да е оцветена по много различни начини с изключение на бронз, кафяво и някои техни нюанси. Твърди се, че оцветяването показва здравословното състояние на индивида, но по-скоро скаридата сменя цвета си в синхрон с това, което я заобикаля. Това, че трябва да седи на открито в дива среда означава, че се нуждае от камуфлаж, защото иначе ще стане лесна плячка за хищниците, докато се храни в потоците. Може би освен това женските сменят цвета си, за да покажат, че са готови за оплождане.
Бамбуковата скарида е интересен вид и прекарва времето си на открито, като филтрира водата в търсене на храна. Това несъмнено я превръща в атракция в аквариума. Нейните ветрила и интересна външност се харесват на наблюдаващите я. Тя е изключително мирна и може да бъде срамежлива, ако й е некомфортно или е болна.
За правилното й отглеждане ще трябва да се осигури поне 80 литров аквариум, който да е със стабилни параметри и богато залесен с растения. Именно в такъв аквариум бамбуковата скарида ще открие подходящите за развитието си хранителни вещества и добра среда.
Всички екземпляри са почти еднакво големи – до 12 см, като при женските е характерно, че първият чифт крака е почти толкова голям, колкото вторият, за разлика от мъжките, при които основният чифт крака е с доста по-дебели лопатки.
Скаридите от този вид могат да съжителстват на групи в общ аквариум, но трябва да се знае, че си разпределят площта на териториален принцип. Ветрилообразните крака са гаранция за липсата на каквато и да е агресивност към околните дребни рибки и миролюбиви ракообразни.

Хранене

Хранят се с уловените от по ветрилните си крака остатъци от органична материя в аквариума. Необходимо им е леко течение, което да разнася храната по достъпен за тях начин. Понякога може да се наложи изкуствено хранене с фитопланктон посредством капкомер. Една – две капки се пускат в близост до плуващата по течението скаридка.
Размножаване

За да се размножават успешно, бамбуковите скариди се нуждаят от леко солена вода. Бременните женски носят много яйца като компенсация за високата смъртност на ларвите след излюпването. От яйцата се излюпват малки, свободно плуващи ларви, които не са напълно оформени, както е при повечето други скариди. Ларвите са много деликатни и изискват специални грижи. В домашни условия размножаването на тази скарида не е никак лесно.

ВАЖНО!

Както всички безгръбначни, така и Atya spinipes е силно чувствителна към всякакви химикали, добавяни по една или друга причина в аквариума. Съдържанието на мед в препаратите, които се добавят при лечение на рибите или при борба с водораслите, може да е пагубно за тези обитатели.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
alexmit 2011-04-19 и аз съм горд собственик на 2 бр., наистина много интересни животинки, интересно е да се наблюдава как се хранят :)