Nimbochromis livingsonii
Нимбохромис ливингстони, Калинго



Латинско име Nimbochromis livingsonii
Популярно име Нимбохромис ливингстони, Калинго
Група Цихлиди от ез. Малави
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат ез. Малави, Африка
Приблизителен размер 30 см
Минимален размер на аквариума 350 л / 180 см
Изисквания, температура 23 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 10 - 18 °
Изисквания, pH 7,5 - 8,6
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Гюнтер (Günther), 1894

Синоними

Cyrtocara livingstonii, Halplochromis livingsonii.

Описание

Тялото е издължено, странично сплеснато и е покрито с големи неправилни кафяви и бели петна. Главата е голяма и с триъгълна форма. Устата също е голяма. Перките са с оцветяването на тялото. Мъжките имат яйцевидните петна, типични за мъжките при устомътещите цихлиди.
Рибката живее до 12 години.
Nimbochromis livingsonii прилича много на Nimbochromis venustus. Разликата е в синьото оцветяване на главата при Nimbochromis venustus.
На размер достига 30 см.

Разпространение

Nimbochromis livingsonii обитава езерото Малави , Източна Африка. Предпочита пясъчните дъна, покрити с растения и тръстика.

Хранене

Рибките са всеядни. Може да им се дава храна на люспи и гранули за месоядни цихлиди. Диета може да включи и живи храни (ларви на насекоми, водни насекоми, риби, червеи и ракообразни), както и листни зеленчуци.


Отглеждане

Nimbochromis livingsonii се нуждае от аквариум с обем поне 350 - 400 литра, за да може да плува свободно. Дъното трябва да е покрито с пясък, а аквариумът да е декориран с камъни и клони, които да създадат необходимите укрития като скални цепнатини и пещери. За декорация може да се ползват и растения (гигантска валиснерия например), които придават естесвен вид на аквариума.
Немското популярно название на вида е "Sleeper" . Името идва от необичайния навик на Nimbochromis livingsonii при лов да се преструва на умрял. По-дребни рибки отиват да хапнат от "мъртвото" тяло, лежащо на дъното, при което хищникът атакува внезапно (вижте видеото в края). Nimbochromis livingsonii е агресивна и териториална риба. Един мъжки има нужда от 3- 4 женски, между които да се разпредели агресията му. Може да се отглежда с други силни Хаплохромиси с подобни размери.
Не е препоръчително отглеждането заедно със свръхактивните и агресивни Мбуна.


Размножаване

Готовите за размножаване мъжки придобиват тъмно син цвят, като по този начин "информират" женските в своята територия за готовността си . При размножаване мъжкия тизкопава плитка ямка в пясъка, в която женската хвърля хайвера на порции. Мъжкият и женската се върят в кръг - мъжкият опложда хайвера, след което женската поема оплодения вече хайвер в устата си и полага следващата порция хайвер.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:



Потребител Дата Коментар
Иво 2015-08-26 Страхотна риба! Гледам я от 2 год. Много красива!