Altolamprologus calvus
Калвус, бял лампрологусЛатинско име Altolamprologus calvus
Популярно име Калвус, бял лампрологус
Група Цихлиди от ез. Танганайка
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат ез. Тананайка, Африка
Приблизителен размер 10 - 13 см
Минимален размер на аквариума 60 л
Изисквания, температура 23 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 15 - 20 °
Изисквания, pH 8,5 - 9,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Пол (Poll), 1978

Описание

Тялото на Altolamprologus calvus е силно странично сплескано и високо. Главата е със специфична полегата форма, а устата е много голяма и е разположена е в долната част на главата.
Основният цвят на тялото може да варира според географската разновидност, но обикновено е кафяв до черен. Тялото и главата са пресечени от няколко светли ивици. Перките, както и цялото тяло, са изпъстрени с бели точици.
Четирите основни цветни форми на вида са черна, бяла, жълта и “зебра”, която прилича доста на бял вариант на Altolamprologus compressiceps (снимка 3).
На размер рибките достигат 13 см.
Зрелите мъжки имат по-издължени перки и са забележимо по-големи от женските.
Продължителността им на живот може да надвиши 10 години.

Разпространение

Среща се в крайбрежните райони на ез. Танганайка, източна Африка. Най-разпростренени в хобито са географските вариации от Замбия и Молиро, а бялата разновидност се среща само в района на Чайтика.

Хранене

Altolamprologus calvus е хищник, специализиран в измъкването на млади цихлиди и безгръбначни от цепнатините между скалите и купчините камъни. Яде също така и яйцата на други цихлиди. Силно страничнокопмпресираното тяло не само ги прави по-трудно забележими, но освен това им позволява да се пъхат в тесни дупки и да извиват тялото си под много остър ъгъл, ако това се налага. Поради начина им на хранене млади и дребни рибки (като например обитатели на черупки) не бива да се отглеждат заедно с тях, защото лесно ще станат приятна закуска за Altolamprologus calvus.
В аквариумни условия ядат с охота суха, гранулирана и замразена храна, но рибите имат ясно изразени предпочитания по отношение на живата храна.

Отглеждане

Подходящи са за общ биотопен танганийски аквариум, в който няма дребни рибки. Практически не проявяват агресия спрямо други видове, а в същото време могат да се грижат за себе си и здравите им остри люспи им осигуряват добра защита. Случва се когато бъдат нападнати, да извиват тялото си, така че люспите им да щръкнат, като това може да нарани рибата, която се опитва да ги захапе.
При първоначално пускане в нов аквариум имат нужда от доста време (понякога две-три седмици), за да свикнат. През това време се крият и почти не се хранят. Не правете грешката да слагате повече от нормалното храна – това само ще влоши качеството на водата.
Altolamprologus calvus не са териториални рибки. Аквариумът за тях трябва да е аранжиран с камъни, а дъното да е покрито с пясък. Не вредят на растенията.
Както и останалите алтолампрологуси, не образуват групи или постоянни двойки, но спокойно могат да се гледат по няколко в един аквариум. Все пак е най-добре да се отглеждат по двойки.

Размножаване

Всички алтолампрологуси полагат хайвера си върху някаква повърхност. В аквариум това обикновено става в пещера, черупка от охлюв или саксийка, която женската подбира така, че тя да може да влезе вътре, но не и мъжкият. Поради това самецът освобождава спермата си пред входа на укритието. След това и двамата родители проветряват яйцата с перки. Броят на яйцата може да достигне 200. Ако са в добро състояние, женските могат да снасят на всеки 25 – 35 дни.
Малките се излюпват след около седмица, а започват да плуват самостоятелно след още 2 - 3 дни. Не е лошо малко преди излюпването да отделите саксийката, в която са яйцата, заедно с женската в друг аквариум.
След като яйчните им сакчета изчезнат, можете да захраните малките с инфузория.
Растат изключително бавно – необходими са им шест - седем месеца, за да достигнат размер около 4 см.

Можете да прочетете още за този вид в статията на нашия потребител JayCutler: ТУК

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар