Neolamprologus leleupi
Неолампрологус лелеупиЛатинско име Neolamprologus leleupi
Популярно име Неолампрологус лелеупи
Група Цихлиди от ез. Танганайка
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат ез. Танганайка, Африка
Приблизителен размер мъжки - 11 см, женски - 8 см
Минимален размер на аквариума 80 см / 130 л
Изисквания, температура 25 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 15 - 20 °
Изисквания, pH 8,3 - 9,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Пол (Poll), 1956Синоними

Lamprologus leleupi

Описание

Neolamprologus leleupi има издължено, вретеновидно тяло с голяма уста, разположена в предната част на главата. Видът е популярен в хобито от много години и вероятно ще запази тази си популярност и в бъдеще. Това се дължи на два основни фактора – яркия жълт до оранжев цвят на тялото, главата и перките и интересното родителско поведение на тази рибка.
Не всички разновидности на Neolamprologus leleupi обаче са жълти или оранжеви. Съществуват още две – сребристо – бежова и кафяво – черна. Интересното е, че разликата не е в отсъствието на жълт пигмент – при последните две разновидности той също е наличен, но е скрит под пигментите за другия цвят.
При някои разновидности (тази от Булу Пойнт например) около устата има тъмна пигментация – “мустачки”. В следствие на селекция те са премахнати, за да се получат формите “супер ярко оранжева” и “холандска оранжева”. На размер мъжките достигат до 10-12 см, докато женските са по-дребни – 7-8 см.
С изключение на размера няма ясно изразен полов диморфизъм.

Разпространение

Видът е ендемичен за езерото Танганайка в източна Африка. Среща се почти по целия източен и западен бряг, но най-разпространените в хобито разновидности са от районите на Булу Пойнт, Танзания и Пемба, Конго.
Обитава скалистите крайбрежни райони на дълбочина между 5 и 30 метра.

Отглеждане

Ако им се осигури добро качество на водата, Neolamprologus leleupi са лесни за отглеждане.
Широко разпространена е заблудата, че не понасят големи смени на водата. Това, което всъщност не понасят, е не смяната на водата, а рязката промяна на температурата, твърдостта и pH на водата. Ако се погрижите тези параметри на водата, която доливате в аквариума, да са много близки до параметрите на останалата аквариумна вода, спокойно можете да смените дори половината вода в аквариума, без това да притесни рибките.
Аквариумът трябва да им предлага достатъчно място – минимумът е 80 см дължина и 130 литра обем. Трябва да е декориран с достатъчно камъни, които да образуват укрития, а дъното трябва да е покрито с дребен грунд. Тези рибки изглеждат най-добре на светъл грунд. Ако грундът е по-тъмен, яркото жълто или оранжево потъмнява и губи крастотата си.
Neolamprologus leleupi са териториални и са доста агресивни към представители на собствения си вид, както и към други рибки, които навлизат в територията им.
Не закачат растенията, освен когато ровят, затова ако се погрижите те да могат да растат в алкална и твърда вода, а също така да са засадени в подходящи саксийки или върху камъните (микрозориум, анубиаси), можете да се радвате на Neolamprologus leleupi и в залесен аквариум.


Хранене

В природата Neolamprologus leleupi са хищници - хранят се със зообентни (дънни) организми (дребни ракообразни и ларви на насекоми), яйца на други риби и т. н. В аквариумни условия храненето им не представлява проблем – можете да им давате жива и замразена храна, а също и суха, като храната на животинска основа трябва да преобладава.

ВАЖНО!!!

Neolamprologus leleupi често заболяват от така наречената гуша – заболяване на щитовидната жлеза, предизвикано от липса на йод. Всъщност повечето танганийски цихлиди имат нужда от добавяне на йод във водата.

Размножаване

Neolamprologus leleupi са самотници и не образуват постоянни двойки или групи. Полово зрял мъжки и женска, готова за размножаване, образуват временна двойка, но това рядко продължава повече от месец.
Хвърлянето на хайвера става в пещерата на женската. Ако в аквариума ви има подходящи саксийки, рибките ще ги използват. Ако няма такива, ще намерят най-скришното възможно място между скалите и ще го използват за тази цел.
Изключително потайни са – възможно е да ги отглеждате с години, да имате много поколения от тях, но никога да не сте виждали яйцата им.
Женската снася между 50 и 250 яйца (най-често около 100), които се излюпват около 4 дни по-късно. След излюпването двамата родители се редуват да ги пазят.
Neolamprologus leleupi са прекрасни родители. Можете спокойно да оставите малките при майката и бащата – там те ще живеят спокойно, дори когато родителите вече отглеждат следващите поколения. Важно е само да осигурите захранването на личинките с подходяща за размерите им храна.
Всъщност ако оставите малките при родителите, това дори ще изиграе положителна роля за намаляване на агресивността между мъжкия и женската.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар