Hemigrammus rhodostomus
РодостомусЛатинско име Hemigrammus rhodostomus
Популярно име Родостомус
Група Тетри
Семейство Харацинови (Characinidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка, Амазонка
Приблизителен размер 4 см
Минимален размер на аквариума 75 л
Изисквания, температура 22 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 6 - 10°
Изисквания, pH 6,0 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Ал (Ahl), 1924

Местообитание

Hemigrammus rhodostomus се срещат по долното течение на Амазонка, близо до делтата и в река Ориноко. Вижте картата по-долу.

Описание

Тялото е сребристо до маслинено кафяво. Имат специфична червена окраска на главата си. При добри параметри на водата ирисите на очите са кърваво червени. Опашката има три черни и четири бели ивици. Другите перки са прозрачни.

Внимание!

Много е лесно да се объркат видовете Hemigrammus rhodostomus - (рибата горе на схемата), Hemigrammus bleheri (рибата в средата) и Petitella georgia (рибата долу):Хранене

Предпочитат хирономус, червеи, дафня, но лесно привикват към всякакви видове храни - суха, замразена и др.

Размножаване

Развъждането им е много трудно. То може да стане в аквариум с обем поне 80 литра и с мрежа на дъното или друго приспособление, пречещо на родителите да изядат хайвера си. Стерилизирайте всичко преди това. Осветлението трябва да е приглушено. Отделете малък пасаж от 5 - 6 рибки, които няколко дни преди това сте захранили с жива храна. Поставете аквариума на място, където няма много движение, за да не бъдат обезпокоявани. Водата трябва да е изключително мека: около 1 - 4 dH и с pH 5,0 – 6,5. Повишете температурата постепенно до 32 °C. Ако хвърлят хайвер (което не винаги се случва), родителите трябва да се отделят. Хайвера е чувствителен към светлината, затова осветлението, както беше споменато по-горе трябва да е много приглушено. Рибките би трябвало да се излюпят след 30 - 36 часа и да започнат да плуват след 2 - 4 дни. Малките са с почти микроскопични размери. Захранват се с възможно най-дребната храна като инфузория или някакви други микроорганизми. Имайте предвид, че това са най-бавно растящите харацинови риби. Правете малки и чести смени на водата - за предпочитане около 10 % на ден.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар