Pangasius hypophthalmus
ПангасЛатинско име Pangasius hypophthalmus
Популярно име Пангас
Група Други
Семейство Пангасииди (Pangasiidae)
Местообитание, хабитат Азия - Тайланд
Приблизителен размер над 100 см
Минимален размер на аквариума 800 л
Изисквания, температура 22 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 2 - 20°
Изисквания, pH 6,5 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Саувейдж (Sauvage), 1878

Отглеждане

Pangasius hypophthalmus се нуждаят от огромен аквариум с много свободно място за плуване, тъй като на дължина могат да надвишат един метър. Най-добре е да съжителстват в група от поне 5-6 риби. Отглеждането на самотни екземпляри не се препоръчва – това силно ги стресира.

Важно!

Отглеждайте в аквариум с капак или покривно стъкло. Тези риби скачат! Трябва да се знае, че зрението им не е много силно развито и всеки шум ги стряска много. Поради тази причина са извънредно плашливи. Твърде честа гледка е да от уплаха да се втурват сляпо из аквариума и да се нараняват от стените. Затова се препоръчва аквариумът да е на спокойно и не оживено място.

Хранене

Всеядни са, нямат претенции и се хранят с повечето видове храна. Жива, замразена, суха храна се приемат с еднакво голяма охота. Давайте им артемия и хирономус, които редувайте с качествена суха храна. С възрастта зъбите им окапват и те стават все повече вегетарианци.

Размножаване

Pangasius hypophthalmus не може да се размножава в аквариум по простата причина, че когато достигнат до полова зрялост, са прекалено големи за който и да е аквариум. Размножават се в специални езерца във фермите на Азия.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
Georgi 2010-04-12 do kolko godini giveqt
Любо 2012-03-08 над 10 :)
Моника 2012-06-27 Обожавам тази риба - прекрасна е, много активна, лесно се гледа, издръжлива, не създава никакви проблеми, могат да се гледат спокойно с мн и разл видове живи растения. Имат страхотен апетит и ядат всичко! Пробвала съм и с човешка храна - всичко им се ослажда =P
стоян 2015-02-10 прекрасна риба имам я от 9-години единствения недостатък поне за мен е, че много се плаши и се удря по стените на аквариума в следствие на което си наранява понякога доста :( но е наистина красива и како се вика "прави ти кеф да я гледаш"