Thayeria boehlkei
ХокейкаЛатинско име Thayeria boehlkei
Популярно име Хокейка
Група Тетри
Семейство Харацинови (Characinidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка
Приблизителен размер 5 - 7 см
Минимален размер на аквариума 60 - 80 см
Изисквания, температура 23 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 5 - 19 °
Изисквания, pH 6,0 - 8,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Вайцман (Weitzman), 1957

Местообитание

Южна Америка, реките Амазонка и Аракуая

Описание

Под името хокейки или пингвинови тетри в хобито се продават всъщност два вида риби - Thayeria boehlkei и Thayeria obliqua. Разликата между тях е много малка. Thayeria obliqua плува с опашката надолу и е по-малка – достига до около 3 - 4 см. Изискванията им обаче са абсолютно еднакви. Нямат изразен полов диморфизъм, но все пак мъжките са по-издължени и стройни от женските, които са по-закръглени.

Отглеждане

Тези рибки са доста приспособими към различни параметри на водата. Отглеждайте в аквариум, не по-къс от 60 см и добре залесен. Thayeria boehlkei са стадни, поради което е добре да се отглеждат в група от поне 6 - 8 рибки.

Хранене

Всеядни са. Добре е хранителният им режим да е балансиран. Редувайте жива храна като:хирономус, артемия и тубифекс с витаминизирани сухи храни.

Размножаване

Размножаването на Thayeria boehlkei е сравнително лесно. Използва се малък развъден аквариум с обем около 30 - 40 литра, който е гъсто залесен. Седмица преди това рибите трябва да се захранят с жива храна. Женската хвърля голямо количество яйца (понякога те достигат до 1000 бройки), които мъжкият опложда веднага. След хвърлянето отделете родителите. Малките се излюпват след около 20 часа, а четири дни по-късно вече плуват свободно. Захранете ги с инфузория, а по късно и с новоизлюпена артемия. Да се избягва попадането на директна слънчева светлина в аквариума с малките.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
2012-12-24 Как се разбира дали е мъжка или женска ??