Puntius (Barbus) ticto
Одески барбус



Латинско име Puntius (Barbus) ticto
Популярно име Одески барбус
Група Барбуси
Семейство Шаранови (Cyprinidae)
Местообитание, хабитат Азия - Пакистан, Шри Ланка, Бангладеш, Тайланд
Приблизителен размер 8 см
Минимален размер на аквариума 60 см
Изисквания, температура 14 - 22 °С
Изисквания, обща твърдост 3 - 18 °
Изисквания, pH 6,0 - 8,0
Тип вода сладка, бракична
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Хамилтън (Hamilton), 1822



Отглеждане

Puntius (Barbus) ticto предпочита малко по-студена, мека и кисела вода. Много издръжлива рибка е, напълно приспособима към почти всякакви параметри на водата. Това я прави подходяща за начинаещи акваристи. В аквариумни условия най-често достига до размер от около 8 см.
Задната част на аквариума трябва да е добре залесена с растения с по-твърди листа, като микрозорум, болбитис. Оставете предната част свободна за плуване. Отглеждайте в пасаж от поне шест екземпляра. Мъжкият е много по-наситено оцветен от женската (вижте видеото по-долу)

Хранене

Както всички барбуси, Puntius (Barbus) ticto са много лакоми риби. Ядат всичко. Редувайте жива и замразена (червеи, хирономус, артемия) със суха храна, като им давате и такава на растителна основа (спирулина, алги, краставица и свежа салата).

Размножаване

Барбусите ядат собствения си хайвер, затова когато правите размножителен аквариум, пригответе дъното му по начин, който да не позволи на двойката да достигне хайвера след снасянето и оплождането му. Използвайте например мъх или тънколистни растения, които да покриват дъното и да скрият хайвера. Повишете температурата на водата до 25 °С и понижете нивото до 20 см. Женската хвърля до 500 яйца наведнъж. Излюпването им става след около 36 часа. Захранете с инфузория, а по-късно и с новоизлюпена артемия. След хвърлянето на хайвера не забравяйте да отделите родителите, защото в противен случай яйцата ще бъдат изядени.

Интересна статия за Одеските барбуси можете да видите ТУК

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:



Потребител Дата Коментар