![]() |
Puntius (Barbus) ticto
|
Латинско име | Puntius (Barbus) ticto |
Популярно име | Одески барбус |
Група | Барбуси |
Семейство | Шаранови (Cyprinidae) |
Местообитание, хабитат | Азия - Пакистан, Шри Ланка, Бангладеш, Тайланд |
Приблизителен размер | 8 см |
Минимален размер на аквариума | 60 см |
Изисквания, температура | 14 - 22 °С |
Изисквания, обща твърдост | 3 - 18 ° |
Изисквания, pH | 6,0 - 8,0 |
Тип вода | сладка, бракична |
Ниво на трудност | лесно |
Видът е описан от Хамилтън (Hamilton), 1822
Отглеждане
Puntius (Barbus) ticto предпочита малко по-студена, мека и кисела вода. Много издръжлива рибка е, напълно приспособима към почти всякакви параметри на водата. Това я прави подходяща за начинаещи акваристи. В аквариумни условия най-често достига до размер от около 8 см.
Задната част на аквариума трябва да е добре залесена с растения с по-твърди листа, като микрозорум, болбитис. Оставете предната част свободна за плуване. Отглеждайте в пасаж от поне шест екземпляра. Мъжкият е много по-наситено оцветен от женската (вижте видеото по-долу)
Хранене
Както всички барбуси, Puntius (Barbus) ticto са много лакоми риби. Ядат всичко. Редувайте жива и замразена (червеи, хирономус, артемия) със суха храна, като им давате и такава на растителна основа (спирулина, алги, краставица и свежа салата).
Размножаване
Барбусите ядат собствения си хайвер, затова когато правите размножителен аквариум, пригответе дъното му по начин, който да не позволи на двойката да достигне хайвера след снасянето и оплождането му. Използвайте например мъх или тънколистни растения, които да покриват дъното и да скрият хайвера. Повишете температурата на водата до 25 °С и понижете нивото до 20 см. Женската хвърля до 500 яйца наведнъж. Излюпването им става след около 36 часа. Захранете с инфузория, а по-късно и с новоизлюпена артемия. След хвърлянето на хайвера не забравяйте да отделите родителите, защото в противен случай яйцата ще бъдат изядени.
Интересна статия за Одеските барбуси можете да видите ТУК


Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.
Потребител | Дата | Коментар |