Sewellia lineolata
Севелия линеолатаЛатинско име Sewellia lineolata
Популярно име Севелия линеолата
Група Сомове
Семейство Балиториди (Balitoridae )
Местообитание, хабитат Азия - Виетнам
Приблизителен размер 6,5 см
Минимален размер на аквариума 50 - 60 л
Изисквания, температура 20 - 24 °C
Изисквания, обща твърдост 4 - 10 °
Изисквания, pH 6,5 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Валенсиен (Valenciennes), 1846

Разпространение

Среща се в района на виетнамския участък на река Меконг, както и в някои участъци по поречието на реката в Китай и Камбоджа. (Вижте интерактивната карта по-долу)


Вижте Sewellia lineolata AQUAPORTAL.BG карта, в по-голям размер

Отглеждане

Sewellia lineolata живее в бързо течащи планински потоци, осеяни с камъни, в добре аерирана, чиста и студена вода. Такива условия трябва да осигурите и в аквариума. Добре е на дъното да има лека утайка. Изискват честа смяна на водата. Сравнително добре се приспособяват към различни условия. Могат да живеят и да се размножават и в алкална вода. Температурата трябва да бъде малко по-ниска от тази за останалите тропически рибки - около 20˚C.
Най-добре е да ги отглеждате в широк аквариум със силно осветление, което да стимулира растежа на водораслите, за да им осигурите храна. Покрийте дъното с фин пясък, сложете декорация от корени и заоблени, гладки камъни.
Добавете силен вътрешен филтър, за да наподобите течение. Рибките са миролюбиви и могат спокойно да се отглеждат с други рибки от техния ареал, като например данио и боции.

Хранене

Както всички дънни риби, и Sewellia lineolata ядат водорасли, детрит и дребни безгръбначни. В аквариумни условия приемат и специализирана храна за дънни риби. Също така им давайте замразена артемия, хирономус, както и попарен спанак или салата.

Размножаване

Има данни за развъждане в аквариумни условия, за съжаление обаче не са ни известни подробности за това. При първа възможност информацията за това ще бъде актуализирана.

Натурални хабитати


Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
Nikola 2010-12-05 аз такава риба си търся от месеци! ако някои знае от къде мога да си взема моя да ме потърси в своя facebook nikola tsanov