Caridina cantonensis Sp. "Tiger"
Тигрова скаридаЛатинско име Caridina cantonensis Sp. "Tiger"
Популярно име Тигрова скарида
Група Сладководни скариди
Семейство Атииди (Atyidae)
Местообитание, хабитат Южен Китай
Приблизителен размер 2,5 - 3,5 см
Минимален размер на аквариума 60 л
Изисквания, температура 22 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 7 - 15 °
Изисквания, pH 6,5 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност среднo


Описание

Тигровата скарида е необикновено красив и миролюбив водораслояд от южната част на Китай. Има много сходства с пчелната скарида, китайските зеброви скариди и кристално червената скарида. Тези сходства могат да доведат до неконтролирани кръстоски между видовете и затова трябва да се отглеждат в отделни видови аквариуми, защото в противен случай ще се появят поколения хибриди.
Тигровата скарида, има няколко различни селективни форми. Най-популярните са:
- черна тигрова скарида;
- синя тигрова скарида;
- червена тигрова скарида.

Обикновената тигрова скарида има жълта глава и жълта опашка, на чиито фон личат множество черни ивици, наподобяващи тигрова украса. Дивоуловените скариди са с това оцветяване и това е причината за популярното й име.
Малко по-трудното й размножаване я прави втора по популярност в акваристиката, веднага след скаридите червени черешки (red cherry shrimp).

Черна тигрова скарида
Caridina cantonensis sp. "Black tiger"
Това е еднa от най-новите селекционни форми на тигровата скарида (Black Tiger shrimp), известнa още като черна диамантена скарида (Black Diamond shrimp). Този вид е селективно отгледан от нормалната тигрова скарида, за да се получи по-широка черна ивица, но в крайна сметка става изцяло черен с течение на времето. Тази селекция обаче има своите последици, като например генетична уязвимост към някои болести и лесно повлияване от лошите условия на водата.
Има два различни вида черни тигрови скариди, един с нормални черни очи, а другите - с оранжеви очи. Вторите са по-скъпи от своите чернооки братовчеди. В Япония този вид (чернооките) обикновено се нарича Black Diamond скариди, въпреки че в действителност са същите като Black Tiger скариди.
Черните тигрови скариди са много трудни за размножаване и дори за отглеждане. Повечето развъдчици успяват да създадат популация, колкото да я поддържат, но в същото време не могат да произведат достатъчно за продажба.

Синя тигрова скарида Caridina cantonensis sp. "Blue tiger"

За разлика от типичните тигрови скариди, синята тигрова е с едноцветно тяло и оранжеви очи. Контрастът на оранжевите очи със синьото тяло е великолепен.
В поколението на сините тигрови не всички новородени са оцветени в синьо, но всички са с оранжеви очи. Синият цвят на тялото има множество вариации.
Тези от тях, които не са получили характерното оцветяване на тялото, се наричат Orange Eyed Tiger Shrimp – тигрови скариди с оранжеви очи. Няма статистика за точното съотношение на оцветени и неоцветени скариди при новородените на синята тигрова скарида.
Както повечето селекционни форми и тази скарида е доста по-податлива на болести и е много чувствителна към качествата на водата.Хранене

Най-добре е да се хранят веднъж дневно. Дава се толкова, колкото могат да изядат за максимум 3 часа. Не е добре да се прехранват. Прехранването е известна причина за смъртност и влошаване на качеството на водата. В природата те не получават храна постоянно, затова е добре да се правят паузи в храненето от по ден - два, което води до естествено прочистване на скаридите.
Най-често се използват спанак, хирономус, морски водорасли, както и готови храни.

Размножаване

Обикновената тигрова скарида се размножава лесно. Единственото, от което се нуждае, са точни параметри на водата и подходяща храна.
Много по-сложно е размножаването на селекционните форми. Синята и черната тигрови скариди се нуждаят от по-специални грижи и внасяне на свежа кръв при създаване на поколенията.

ВАЖНО!

Както всички безгръбначни, така и Caridina cantonensis Sp. "Tiger" е силно чувствителна към всякакви химикали, добавяни по една или друга причина в аквариума. Съдържанието на мед в препаратите, които се добавят при лечение на рибите или при борба с водораслите, може да е пагубно за тези обитатели.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар