Danio tinwini
Данио тинуиниЛатинско име Danio tinwini
Популярно име Данио тинуини
Група Данио
Семейство Шаранови (Cyprinidae)
Местообитание, хабитат Азия - Северна Бирма (Миянмар)
Приблизителен размер 2 - 3 см
Минимален размер на аквариума 40 см / 45 л
Изисквания, температура 20 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 1 - 5 °
Изисквания, pH 6,5 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Кулландер, Фанг (Kullander, Fang), 2009Отглеждане

Препоръчва се отглеждане в гъсто залесен аквариум, богато декориран с камъни и корени. Тъмен грунд, както и малко плаващи растения, ще допълнят перфектно всички изисквания на тези риби. Сложете вътрешна помпа или филтър, за да имитирате течение. Покрийте аквариума с капак – тези рибки скачат много. Имат пасажно поведение и за да се чувстват добре, трябва да са в група от поне 8 - 10 бройки. Изключително мирни рибки. Могат да се отглеждат с други видове данио, както и с повечето познати ни аквариумни рибки, стига последните да са мирни и с подходящ размер. Нямат ясен изразен полов диморфизъм. Женските са по-закръглени, а мъжките са по-издължени и по-дребни.

Хранене

В природата Danio tinwini се храни изключително с дребни насекоми, както и с техните ларви. В аквариумни условия обаче приемат всякаква храна. Качествени сухи гранули или люспи редувайте с жива храна като червеи, дафния и артемия, за да позволите на тези рибки да покажат най-добрата си окраска.

Размножаване

Както повечето данио, така и Danio tinwini разпръскват хайвера си. Затова е необходим аквариум, гъсто залесен или с мрежа на дъното, така че да не могат да изядат хайвера си, което правят с удоволствие. Водата трябва да е от кисела до неутрална и да е много мека. Съдът трябва да е напълнен не повече от половината си височина – водният стълб не бива да надвишава 15 - 20 см.
Предварително захранете два чифта с жива храна. Седмица по-късно ги пуснете заедно в развъдния аквариум. След хвърлянето веднага отделете родителите. Малките се излюпват до 36 часа и започват да плуват след 3 - 4 дни. Захранват се с инфузория, а по-късно с новоизлюпена артемия и микрочервеи.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
букито 2011-09-03 аз имам чифт данио от два дни незнам колко са възрастни и незнам дали могат да имат малки но да купувам ли по малък аквариум за да отделя женската да хвърли хайвер и само женската или и двамата да отделя мъжкия трябва ли да ги запложда аз дори незнам дали въобще са мъжко и женско много ми е трудно да ги различа а откъде да купя храна за малки
Цветан Игнатов 2011-09-06 Е как да ти отговорим ние тук?
sabah 2013-01-10 А моите Данио не са ама никак дружелюбни- гонят всичко живо в аквариума. Мъжко и женско са на година и нещо.