Danio erythromicron
Данио еритромикронЛатинско име Danio erythromicron
Популярно име Данио еритромикрон
Група Данио
Семейство Шаранови (Cyprinidae)
Местообитание, хабитат Азия - езеро Инле, Бирма (Миянмар)
Приблизителен размер 2 см
Минимален размер на аквариума 40 см / 45 л
Изисквания, температура 20 - 24 °C
Изисквания, обща твърдост 12 - 20 °
Изисквания, pH 7,0 - 8,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност трудно


Видът е описан от Анадейл (Annadale), 1918Синоним

Microrasbora erythromicronМесообитание

Тези рибки се срещат единствено в езерото Инле, което се намира в източната част на Бирма (Миянмар)

Езерото Инле - естествения хабитат на Danio erythromicron .

Отглеждане

Danio erythromicron е много срамежлива рибка. Отглеждайте я в гъсто залесен аквариум с много укрития. За предпочитане е да има тъмен грунд и плаващи растения на повърхността. Дори да осигурите тези условия, ще я виждате рядко - през повечето време се крие сред растенията. Ако имате вътрешен филтър, намалете дебита му, за да не бъде течението много силно.

Хранене

В природата Danio erythromicron се храни с дребни безгръбначни, алги и зоопланктон. В аквариумни условия се приучава да приема дребна суха храна. Въпреки това разнообразявайте с жива храна като артемия и дафния.
Тези рибки се приспособяват доста трудно към нов аквариум. Ако имате желание да ги отглеждате, осигурете им жива храна, а сухата оставете за след аклиматизацията им.

Размножаване

Както повечето данио, така и Danio erythromicron разпръскват хайвера си. Затова е необходим аквариум, гъсто залесен или с мрежа на дъното, така че да не могат да изядат хайвера си, което правят с удоволствие. Водата трябва да е от кисела до неутрална и да е много мека. Съдът трябва да е напълнен не повече от половината си височина – водният стълб не бива да надвишава 15 - 20 см.
Предварително захранете рибките с жива храна. Седмица по-късно пуснете един мъжки заедно с няколко женски в развъдния аквариум. След хвърлянето веднага отделете родителите. Снасят около 30 яйца. За следващото хвърляне трябва да се изчака поне ден. Малките се излюпват до 36 часа и започват да плуват след 3 - 4 дни. Захранват се с инфузория, а по-късно с новоизлюпена артемия и микрочервеи.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар