Metriaclima estherae
Червена зебра, синя зебраЛатинско име Metriaclima estherae
Популярно име Червена зебра, синя зебра
Група Цихлиди от ез. Малави
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат ез. Малави, Африка
Приблизителен размер мъжки - 11 см, женски - 8 см
Минимален размер на аквариума 250 л
Изисквания, температура 25 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 5 - 15 °
Изисквания, pH 7,8 - 8,6
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Кьонингс (Könings), 1995

Класификация

“Червените зебри” се появяват в хобито още през 70-те години на 20-ти век, но дълго време са смятани за цветна разновидност на Pseudotropheus (сега вече Metriaclima) zebra. Чак през 1995 г. Ед Кьонингс ги описва като самостоятелен вид, като ги кръщава на името на Естер Грант, съпруга на известния износител на малавийски цихлиди Стюарт Грант.

Описание

Metriaclima estherae имат здраво, странично сплескано тяло с висока глава. Цветът варира според географската разновидност. Различават се три варианта:

  • Blue/Red (синьо/червено) – при него мъжкият е наситено металиково син (снимка 2, горе в ляво), а женската – жълто-оранжева (снимка 2, долу в дясно);

  • Red/Red (червено/червено) – при него и двата пола са жълто-оранжеви, рядко червени (снимка 1, снимка 2 горе в дясно);

  • OB (Orange blotch, оранжеви петна) – при него и двата пола са жълто-оранжеви с черни петна по тялото (снимка 2 долу в ляво).


На размер достигат 11-12 см, като мъжките са по-едри и с по-масивна глава.
Мъжките имат специфични “яйчени” петна на аналната и в задната част на гръбната перка, но такива могат да се наблюдават и при някои женски.

Разпространение

Metriaclima estherae принадлежи към групата М'буна и обитава крайбрежните скалисти райони на ез. Малави в Африка. Срещат се на много места по крайбрежието, като най-популярното място за улов на вида е рифът Минос.

Поведение

Видът има силно изразена вътревидова агресия, типична за почти всички представители на групата М’буна. Поради това трябва да се отглежда в група от поне 5-6 рибки, като съотношението мъжки / женски трябва да е поне 1:3 в полза на женските индивиди. Проявява също така и междувидова агресия.

Отглеждане

Metriaclima estherae са типични представител на групата М’буна от езерото Малави, като наситените цветове и на двата пола, както и сравнително лесното отглеждане ги правят един от най-популярните и разпространени в акваристиката видове африкански цихлиди.
Задължителни са пясъчното дъно, многото камъни, скали и укрития. Можете да ги гледате заедно с други М’буна, малки хаплохромиси и сомове от рода Synodontis .
Отличната филтрация и седмични смени на около 50-60% от водата са важи за доброто отглеждане.
Препоръчва се силно осветление, за да се стимулира развитието на водорасли в аквариума, които рибките остъргват от камъните и стъклата..

Хранене

В естествената си среда се храни предимно с алги, които остъргва от скалите. В аквариумни условия е препоръчително диетата да е предимно растителна - Metriaclima estherae е вид, предразположен към стомашно-чревни заболявания и диета, включваща голямо количество животински белтъчини, е един от отключващите фактори.

Размножаване

Размножава се по типичния за всички устомътещи африкански цихлиди начин. Женските снасят яйцата си, като след това ги мътят в продължение на около 3 седмици в устата си (снимка 3).
По време на снасянето мъжкият поднася аналната си перка пред устата на женската и изпуска сперма, докато тя лапа снесените вече яйца. Така се оплождат яйцата, вече намиращи се в устата на женската. Целият процес много прилича на танц (виж видеото в края).
Размерът на яйцата е много голям в сравнение с размерите на хайверните зрънца на хайверните риби, а малките са добре оформени и напълно готови да бъдат самостоятелни. В края на инкубацията женската започва да поема частици храна в устата си, където са малките, като по този начин осигурява захранването им.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар