Pseudotropheus crabro
Псеудотрофеус краброЛатинско име Pseudotropheus crabro
Популярно име Псеудотрофеус крабро
Група Цихлиди от ез. Малави
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат ез. Малави, Африка
Приблизителен размер 15 см
Минимален размер на аквариума 450 л
Изисквания, температура 25 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 5 - 15 °
Изисквания, pH 7,8 - 8,6
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Рибинк и Люис (Ribbink & Lewis), 1982

Описание

Pseudotropheus crabro са сред най-едрите представители на групата М’буна и достигат размер над 15 см. Имат здраво, странично сплескано тяло и доста издължени гръдни плавници.
Тези рибки са в състояние да променят цвета си от ярко жълт на кафяви ивици до тъмно кафяв, почти черен, само в рамките на секунда.
Мъжките имат специфични “яйчени” петна на аналната и в задната част на гръбната перка, но такива могат да се наблюдават и при някои женски.

Разпространение

Pseudotropheus crabro принадлежи към групата М'буна и обитава крайбрежните скалисти райони на ез. Малави в Африка.
Освен основната разновидност, има още две, които вероятно ще бъдат отделени в самостоятелни видове:

  • Pseudotropheus sp. "Crabro Blue and Golden" - среща се в района на Лумбауло, Танзания


  • Pseudotropheus sp. "Crabro Blue" - среща се в района на Нканда, ТанзанияПоведение

Поведението на вида е много специфично. Обикновено живеят в или около скалисти пещери, обитавани от доста по-големите от тях багридиеви сомове, наричани от местните Кампанго. На пръв поглед двата вида живеят в симбиоза – крабро показват ярката си жълта окраска и така се доближават до сомовете без риск да бъдат нападнат, като ги почистват от паразити по кожата и хрилете. Това обаче е само част от картината – докато не са наблюдавани от Кампанго, Pseudotropheus crabro отново стават тъмнокафяви, влизат навътре в пещерите и ядат яйцата на сомовете. Тази мимикрия им дава възможност да не позволяват на нищо неподозиращите сомове да направят връзката между ярките жълти рибки, които ги почистват и кафявите крадци на яйца.
Видът има силно изразена вътревидова агресия, дори по-силна от типичната за групата М’буна. Поради това трябва да се отглежда в група от поне 5-6 рибки, като съотношението мъжки / женски трябва да е поне 1:3 в полза на женските индивиди. Проявява също така и силна междувидова агресия.

Отглеждане

Поради агресивния си характер и големия си размер Pseudotropheus crabro трябва да се отглеждат в подходящ по големина съд – поне 400-500 л. Могат да се комбинират само с по-едрите представители на група М’буна или малавийски хаплохромиси с подобни на техните размери, защото по-дребните като Pseudotropheus demasoni например биха могли да пострадат.
Задължителни са пясъчното дъно, многото камъни, скали и укрития.
Отличната филтрация и седмични смени на около 50-60% от водата са важни за доброто отглеждане на вида.

Хранене

В естествената си среда се храни предимно с паразити, които почиства от едрите Кампанго, както и с яйцата на тези сомове.
В аквариумни условия лесно се приучават да приемат почти всякаква храна – от суха на растителна основа до замразена.

Размножаване

Размножава се по типичния за всички устомътещи африкански цихлиди начин. Женските снасят яйцата си, като след това ги мътят в продължение на около 3 седмици в устата си.
По време на снасянето мъжкият поднася аналната си перка пред устата на женската и изпуска сперма, докато тя лапа снесените вече яйца. Така се оплождат яйцата, вече намиращи се в устата на женската. Целият процес много прилича на танц (виж видеото в края).
Размерът на яйцата е много голям в сравнение с размерите на хайверните зрънца на хайверните риби, а малките са добре оформени и напълно готови да бъдат самостоятелни. В края на инкубацията женската започва да поема частици храна в устата си, където са малките, като по този начин осигурява захранването им.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар