Planorbis sp.
ПланорбисЛатинско име Planorbis sp.
Популярно име Планорбис
Група Мекотели
Семейство Планорбиди (Planorbidae)
Местообитание, хабитат Европа, Централна Азия
Приблизителен размер 2,5 - 3 см
Минимален размер на аквариума няма
Изисквания, температура 20 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 10 - 18 °
Изисквания, pH 7,0 - 8,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Описание

Тези сладководни охлюви принадлежат към сем. Planorbidae. Най-често срещани в аквариумни условия са Planorbis corneus и Planorbis planorbis.
Обитават богати на растителност водоеми с течаща или застояла вода, като живеят на неголяма дълбочина. Произлизат от Европа и Централна Азия, но в момента са широко разпространени по цял свят и се срещат във всички тропическите региони на света.
Планорбисът може да бъде объркан с друг характерен аквариумен охлюв, Gyraulus. Planorbis обикновено достига по-голям размер, докато големината на Gyraulus не надхвърля няколко милиметра.
Планорбисите имат няколко цветови разновидности: кафяв, златист, червен, розов. Диаметърът на черупката им достига до 2,5 сантиметра, а ширината - до 1 см. Представителите на това семейство имат бели дробове, издържат дълго време над водата, а в кръвта им има хемоглобин, който има голяма роля за оцветяването им. Дивоуловените планорбиси са с много тъмно кафяв, почти черен цвят. В аквариумни условия цветът им е червеникаво кафяв. Освен от наличието на хемоглобин, окраската на тези охлюви зависи много и от оцветяването на черупката им, за което голяма роля играе храната.
Черупката на планорбисите е с плоскоспираловидна форма, с 3-4 спираловидни завивки. Виреят най-добре в температурен диапазон между 20 и 26 °С. Когато температурата на средата спадне под 18 ºC, охлювът изпада в хибернация и затваря черупката си. За кратко отделя вещество, което уплътнява капачето на черупката и се втвърдява. Това води до забавяне на метаболизма. Започва процес на оцеляване посредством консумация на натрупани хранителни запаси. Доказано е, че при тези охлюви при хибернация от основно значение са натрупаните въглехидрати (глюкоза, фруктоза, захароза, нишесте, целулоза и др.). Процесът може да продължи до 56 дни. На 58-ия ден 95% от охлювите, които са подложени на такъв експеримент, умират.
Тези мекотели се чувстват добре във вода с рН между 7,0 и 8,5. Когато рН е под 7, черупката им започва бавно да се разпада. Нивото на твърдост трябва да е от средно до високо, а наличието на калций е от основно значение за оцеляването им.

Хранене

Подобно на много видове охлюви и тези предпочитат растителна храна. Чрез нея си набавят така важните за оцеляването им въглехидрати. Обикновено не закачат здравите листа на растенията в аквариума, а предпочитат тези от тях, които са започнали да загниват, както и някои от водораслите. Когато не разполагат с лесна за усвояване храна, е много вероятно да прибягнат до здрави растения с по-нежни листа.
Ако условията в аквариума са благоприятни, планорбисите ще имат висока честота на възпроизвеждане. При отсъствие на естествени врагове (рамирези, ботии, крибензиси, барбус пунтиус, барбус конхониус, едри цихлиди), тези охлюви могат да се превърнат в напаст.
Макар да предпочитат пропарени зеленчуци (моркови, тиквички, зеле, спанак, краставици, домати и др.), те с удоволствие си хапват всякаква фирмена храна за рибки, както и умрели в аквариума рибки. Това е и един от начините за улавянето на планорбиси в аквариума - капан с подходяща храна, в който да се съберат множество охлюви и да се премахнат.

Размножаване

Нямат полов диформизъм, защото са хермафродити. Снасят яйцата си почти навсякъде – по стъклата на аквариума, по филтърните гъби и пълнежи, по растенията, дори и по черупките на други охлюви. Това прави много лесно тяхното разпространение. Броят на яйцата зависи от размера на черупката, като обикновено варира от няколко до 20 яйца. В аквариумни условия се размножават целогодишно, а на свобода – през пролетта.

Начини за намаляване на популацията от планорбиси в аквариума

Утвърдени са няколко основни:

  • Добавяне на техни естествени врагове - рамирези, ботии, крибензиси, барбус пунтиус, барбус конхониус, едри цихлиди, охлюви (Anentome helena), които се хранят с други охлюви;

  • Третиране на аквариума с препарати, съдържащи мед (Cu). Не се прилага в аквариуми с безгръбначни, например скариди и сладководни раци, защото вреди и на тях;

  • Профилактика на внасяните в аквариума растения и оборудване (когато се вземат от друг аквариум, за който има съмнения, че има планорбиси) с бледорозов разтвор на калиев перманганат;

  • Специализирани капани.


Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
Даниел 2014-04-01 Здравей! Преди близо месец си взех дъбче и забелязах един планорбис и реших да го оставя. Та,чудя се защо не се размножава, смисъл не трябва ли вече да съм "заринат" от охлювчета? Отговор: Има време и това ще стане.