Crossocheilus siamensis (SAE)
Сиамски алгояд (САЕ)Латинско име Crossocheilus siamensis (SAE)
Популярно име Сиамски алгояд (САЕ)
Група Други
Семейство Шаранови (Cyprinidae)
Местообитание, хабитат Азия - Тайланд
Приблизителен размер 16 см
Минимален размер на аквариума 100 см / 110 л
Изисквания, температура 22 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 5 - 20 °
Изисквания, pH 6,5 - 8,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Смит (Smith), 1931

Описание:

Този вид риби е известен на всички по-опитни в акваристиката. Както подсказва името им, те ядат водорасли и по тази причина са много популярни в хобито.
Трябва обаче да се научим да ги разпознаваме, за да бъдем сигурни, че взимаме истински САЕ, а не някой от многото подобни видове, които се продават по магазините.
Истинските Crossocheilus siamensis имат една дебела черна линия с неравни краища през средата на тялото, започваща от носа и стигаща почти до края на опашката им. Перките им (включително опашната) са прозрачни. Имат и само един чифт мустачки (виж снимка 2). Тялото е в бежово - кафява окраска. Риби с всякакви други разцветки или линии по тялото не са истински. Ето и няколко примера за разликите в отделните видове:


Истински САЕ:Летящя лисица (Flying fox), Epalzeorhynchus kalopterusEpalzeorhynchus sp.Gyrinocheilus aymonieri

Хранене

Според много публикации тези риби ядат черна брада и други водорасли. Също така се твърди, че за да правят това, не трябва да се слага друга храна в аквариума. Тази активност обаче приключва, когато достигнат размер от десетина сантиметра, затова ако искате да „работят”, си вземете пасаж от 5-6 млади риби. При липса на водорасли трябва да се знае, че започват да ядат растенията с по-нежни листенца. Ядат с охота всякаква храна, с която храните другите рибки.

Размножаване

В аквариумни условия видът не е размножаван успешно по естествен път.

Внимание!

Наблюдавана е агресия при този вид и по-специално към по-бавно подвижните видове като Дискуси например, затова ако отглеждате такива рибки, бъдете внимателни. Видите ли признак на агресия, най-добре би било да ги разделите веднага.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
marlboro 2010-12-22 изядоха опашките на стъклените ми сомчета
Sunny 2011-06-15 нали няма да проядат от опашките на скалариите?