Lysmata debelius
Огнена скарида, тъмно-червена скаридаЛатинско име Lysmata debelius
Популярно име Огнена скарида, тъмно-червена скарида
Група Соленоводни скариди
Семейство Хиполитиди (Hippolytidae)
Местообитание, хабитат Индийски океан, Тихи океан
Приблизителен размер 6 см
Минимален размер на аквариума 100 - 150 л
Изисквания, температура 24 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 1,021 - 1,026 (спец. плътност)
Изисквания, pH 8,0 - 8,5
Тип вода солена
Ниво на трудност средно


Описание

Огнените скариди са едни от най-красивите ракообразни, оцветени от яръко кървавочервен до винено-червен цвят със седефено бели точки. Антенките и краката са бели.
Освен впечатляващия си външен вид, те са доста полезни обитатели на рифовите соленоводни аквариуми. Тези скариди са интересни и като поведение, което проявяват след процес на адаптация.
Съжителстват безпроблемно с всякакви корали, анемонии, мирни раци и скариди, както и с дребни до средно едри миролюбиви риби. Неподходящи за отглеждане заедно с тях са едри, агресивни обитатели като балистоиди, скорпени, ангелски риби, групери, морени, главоноги мекотели, змиорки, акули и скатове.
Lysmata debelius е атрактивен обитател както за нано, така и за големи аквариуми. Тя е добър чистач на паразите по кожата и хрилете на рибите, както и на остатъци от храна и детрит по дъното и камъните. Тези качества се проявяват най-добре, когато се отглежда по двойки или на малки групи от 3 - 4 екземпляра.
Като новодошли в аквариума, трябва да им се осигурява богато и разнообразно хранене и чак след две-три смени на хитиновата обвивка (линеене) могат да се задоволяват с хранителните остатъци от другите обитатели. Докато сменят обвивката си, са най-уязвими и се нуждаят от укритие до втвърдяване на новоизградената. Младите скариди линеят по-често от възрастните. Веществата, които са необходими за изграждането на новата черупка, се набавят от водата и храната.

Хранене

Всички храни за морски риби (сухи и замразени). Калмар, зоопланктон, фитопланктон, растителни и животински отпадъци, както и ектопаразити.

Размножаване

Тези скариди са хермафродити и развитите екземпляри често носят хайвер под опашката си. В аквариумите няма подходящи условия ларвите да завършат своята метаморфоза. Те най-често биват изядени от останалите обитатели.
Продължителността на живота в аквариумни условия е 3 - 4 години. Видът набира все по-голяма популярност сред акваристите.

ВАЖНО!

Както всички безгръбначни, не търпят лечебни препарати и високи нива на токсини. За добрия им растеж и развитие е необходимо добавянето на микроелементи - йод, калций и магнезий.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар