Dimidiochromis strigatus
Димидиохромис стригатусЛатинско име Dimidiochromis strigatus
Популярно име Димидиохромис стригатус
Група Цихлиди от ез. Малави
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат ез. Малави, Африка
Приблизителен размер 25 см
Минимален размер на аквариума 100 см / 450 л
Изисквания, температура 23 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 8 - 18 °
Изисквания, pH 7,5 - 8,6
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Реган (Regan), 1922

Синоними

Haplochromis “sunset”, Halplochromis strigatus.

Описание

Dimidiochromis strigatus е едър хищник, обитаващ междинната зона между крайбрежните скали и откритите води на езерото Малави в Африка. На дължина достига 25 см. Тялото е странично сплеснато и високо. Устата е голяма, като при всички представители на рода.
Основният цвят при женските (снимка 2 долу, снимка 3) и младите риби е сребрист с отчетлива черна хоризонтална ивица по протежение на тялото, а при зрелите мъжки – металиково син (снимка 1, снимка 2 горе). По перките и зад хрилното капаче при самците има оранжеви до червени петна, които са дали и търговското име на вида.

Освен описаните по-горе разлики, женската е и по-дребна от мъжкия и достига до около 20 см.
Освен основната, съществува и OB (Orange Blotch, оранжеви петна) форма на вида.

Разпространение

Dimidiochromis strigatus са широко разпространени в езерото Малави.

Хранене

Dimidiochromis strigatus е хищен вид. В естествената си среда се храни с млади рибки от групата М’буна.
В аквариумни условия можете да ги храните с дребни рибки, нарязано рибно филе, но ще приемат също и замразена и суха храна, включително и на растителна основа.

Отглеждане

Агресивността при този вид варира много – някои екземпляри са силно агресивни спрямо всички останали риби, а други – доста по-спокойни. Степента на агресия зависи също така от броя други риби в аквариума, а също и от реда на пускането им в него.
Мъжките са силно териториални – обикновено изкопават плитка яма в грунда и я отбраняват от останалите риби дори при отсъствието на женски и други мъжки от собствения си вид.
При отглеждане не бива да се забравя хищния им нрав - в състояние са да погълнат наведнъж риби с размер до половината от своя собствен! Затова трябва да се отглеждат само заедно с подходящи по размер риби.
Поради размера им е добре да се отглеждат в аквариуми с размер над 400 л, като е препоръчително да им се достатъчно свободно място за плуване и укрития от камъни
Почти невъзможно е малки на Dimidiochromis strigatus или на друг вид да оцелеят в аквариума.

Размножаване

Dimidiochromis strigatus са устомътещи цихлиди. Хвърлянето на хайвера протича по типичния за всички африкански устомътещи цихлиди начин. По време на снасянето мъжкият поднася аналния си плавник пред устата на женската и изпуска сперма, докато тя лапа снесените вече яйца (вижте видеото в края). Така се оплождат яйцата, вече намиращи се в устата на женската. Целият процес много прилича на танц. В края на инкубацията женската започва да поема частици храна в устата си, където са малките, като по този начин осигурява захранването им. Dimidiochromis strigatus носят малките в устата си около 25 дни.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар