Paguristes cadenati
Червен рак - пустинникЛатинско име Paguristes cadenati
Популярно име Червен рак - пустинник
Група Соленоводни раци
Семейство Диогениди (Diogenidae )
Местообитание, хабитат Карибско море
Приблизителен размер 3,0 - 3,5 см
Минимален размер на аквариума 50 л
Изисквания, температура 22 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост плътност 1,023 - 1,025
Изисквания, pH 8,1 - 8.4
Тип вода солена
Ниво на трудност лесно
Описание:

Paguristes cadenati са дребни раци-пустинници с оранжеви щипки и крака, и жълто тяло. Крият се в изоставените раковини на различни дребни мекотели. Разпространени са в Карибско море и в топлите води по крайбрежието на Северна и Южна Америка. Обитават пясъчните дъна и водорасловите полета в плитчините. Катерят се по скалите, излизат на сушата и там могат да изминават неголеми разстояния. Тези рачета имат двойка очи и шест антени. Единият чифт е по-издължен. За движение използват четирите крака, които излизат извън раковината. Имат двойка щипки, които са малки и не особено силни. Обикновено стоят скрити в раковината и излизат само по време на прехвърляне в друго скривалище. Зрението им е добро, обонянието силно и така откриват бързо трупове на мъртви организми, които са основния им енергиен източник. През повечето време се хранят с алги, детрит и отстатъци от неконсумирана храна по дъното.

Отглеждане:

Това раче е добро допълнение към всеки рифов аквариум. Не е капризно към качествата на водата. Почиства дъното от хранителни остатъци и алги. Интересно е със своите цветове и малки размери, което го прави подходящо и за най-малките морски аквариуми. Когато се отглежда в големи аквариуми, трябва да се пуснат повече бройки, защото в противен случай ще се виждат много рядко. Абсолютно безобидно е за всички обитатели, в това число корали и други безгръбначни. Не е агресивно към себеподобни, други пустинници и охлюви.

Размножаване:

През размножителния период женската носи хиляди яйца, които са скрити в раковината й. Когато ларвите се развият, тя ги изпуска в течение на час/два във водното пространство. По-голямата част от малките стават жертва на риби и други хищници, а само една малка част попадат в по-дълбоките води, където има подходяща храна и условия да завършат своята метаморфоза. Когато достигнат размер 3-4 мм започват да приличат на възрастните водят подобен начин на живот, а именно скривайки се в раковини и други укрития.
В аквариумни условия размножаването е невъзможно, няма известни такива случаи.

Хранене:

Хранят се с всякакви органични остатъци по дъното на аквариума, дребни алги, остатъци от храна за рибите и евентуално с трупове на умрели обитатели, като на практика не се нуждае от специални грижи относно храненето. Другата основна храна за тях са водораслите. Когато няма достатъчно водорасли в аквариума, трябва да се добавят в сухо съсояние.

Важно:

Като всички безгръбначни не понася наличието на мед и медни съединения във водата!
Макар и скрит в раковина може да стане жертва на едри и агресивни риби и раци!
Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар