Poecilia wingei
Гупа ЕндлерЛатинско име Poecilia wingei
Популярно име Гупа Ендлер
Група Живораждащи
Семейство Пецилии (Poeciliidae)
Местообитание, хабитат Южна америка - Венецуела
Приблизителен размер до 4 см
Минимален размер на аквариума 35 литра
Изисквания, температура 18 - 29 °C
Изисквания, обща твърдост 5 - 10 °
Изисквания, pH 7 - 7.5
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Poeser, Kempkes, & Isbrücker (Поесер, Кемпкес и Исбрюкер), 2005

История

Открити са през 1937 година от Франклин Ф. Бонд. През 1975 година са реоткрити от Д-р Джон Ендлер, от където им излиза и популярното име Ендлерки

Разпространение

Тези риби са намерени единствено в Лагуна дел Патос във Венецуела. (Виж картата по-долу). Въпреки, че не са все още записани в Червената книга, Poecilia wingei са застрашен от изчезване вид. Техния хабитат е затрупан от градски боклуци, което води до постепенното им унищожаване.


Вижте по-голяма карта

Отглеждане

Ендлерките са издържливи рибки. Могат да се отглеждат във почти всякаква температура. Все пак предпочитат такава над 24 °C. В колкото по-топла вода се гледат, толкова по-бързо растат, но това пък от друга страна се отразява на продължителноста на живота им и съответно живеят по малко. Изключително мирни рибки. Избягвайте да ги отглеждате с барбуси, лабео и други по-агресивни риби. За да видите най-добрата окраска на мъжките ги отглеждайте в съотношение 2женски/1мъжка.
Декорирайте аквариума със живи растения и оформете скривалища за малките ако искате да ги развъждате.

Хранене

Poecilia wingei самного отзивчиви на светлина и движение. В момента когато разберат, че човек = храна, ще започват да се тълпят на предното стъкло всеки път, когато се приближите до аквариума. Това ще го правят независимо дали са гладни или не. Затова не се подвеждайте и се старайте да не прехранвате. Ядат всичко. Добре е да им се осигурява разнообразна храна. Да се редуват жива, суха и замразена.

Размножаване

Poecilia wingei са живораждащи. Обикновенно раждат на всеки 23 дена, между 1-30 бебета. Броя зависи от условията, големината на женската и т.н. Първите няколко часа "бебетата" прекарват на дъното, усвоявайки остатъците на своите яйчни торбички. През това време са най-уязвими срещу хищниците и най-вече техните майки, които с удоволствие ги похапват. За мъжките екземпляри не е характерен канибализма. За захранване се използва специализирана храна за новородени рибки, както и новоизлюпена артемия. Малките мъжкарчета започват да показват наченки на цвят около четвъртата седмица, като постепенно цветовете им се насищат и достигат до своята същност след шестия месец, когато са вече напълно пораснали и полово зрели. Женските си остават в своята сиво-сребърна окраска, но пък израстват значително по-големи от мъжките. За някой женски, раждането е значителен стрес и не могат да го преживеят. След раждането цвета им става много тъмен и след известно време повечето умират.

Внимание!

Тези гупи се кръстосват с останалите видове и се получава хибридизация. Затова не ги отглеждайте с други видове гупи, за да запазите линията чиста.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
Въло Петков 2013-04-14 Много са хубави