Prionobrama filigera
Стъклена тетраЛатинско име Prionobrama filigera
Популярно име Стъклена тетра
Група Тетри
Семейство Харацинови (Characinidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка - Бразилия, Аржентина
Приблизителен размер 5 - 6 cм
Минимален размер на аквариума 70 л
Изисквания, температура 22 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 4 - 18 °
Изисквания, pH 5,7 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Купе (Cope), 1870

Описание:

Рибката е невероятно красива. Има стройно, издължено и прозрачно (стъклено) тяло с червена опашна перка. Зрелите мъжки екземпляри са по-дребни и се появява черна линия зад бялата такава на аналната перка и са с по-широка гръбна перка. Женските са по-едри и закръглени в коремната област, особено в репродуктивна възраст. Предвид морфологията и поведението, Prionobrama filigera вероятно обитават поточета и притоци, а не самите реки.

Отглеждане:

Както повечето представители на семейството тя е мирна и подвижна, дребна рибка.
Отглеждат се на групи от минимум 5/6 бр. Обитават средният и горния слой на водата. Издръжлива е на всякакви аквариумни условия. Препоръчителна е богата растителност, както и плаващи растения.
При оптимални условия може да живее до 12 години.
Може да се отглеждат със сходни по размер харацини, Коридораси, по-малки лорикариеви сомчета, Апистограми, Микрогеофагуси, както и в подходящи размери на аквариума дори с по-големи цихлиди като Скалариите или Дискуси.
Добавянето на листа от бук и/или дъб, разпръснати в основата може да направи много естествено изглеждащ аквариума.

Хранене:

Приемат с охота всякакви храни. Добре е в менюто от сухи храни - люспи и гранулки, веднъж/два пъти седмично да бъдат разнообразявано с хирономуси, майки-артемия, дафния и циклопси.

Развъждане:

Стъклените тетри се размножават в групи. Обемът на развъдния аквариум не трябва да е по-малък от 80х30х30, на дъното е добре да се поставят меки аквариумни растения като явански мъх. Температурата се вдига на 27 С и се поддържа такава през целия период. Те хвърлят хайвера си в ранните сутрешни часове върху растенията. Обикновено са от 200 до 350 зрънца с размер около 0.90 мм. Личинките се излюпват от порядъка на 14 - 15 часа с размер 2,25 мм и след 82/85 часа започват да плуват. С лепкавата секреция, която отделят от главите си, те се закрепят към стените на аквариума или към растенията, на по-сенчестите места. Малките се захранват с новоизлюпена соленоводна артемия.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар