Apistogramma hongsloi
Апистограма хонгслойЛатинско име Apistogramma hongsloi
Популярно име Апистограма хонгслой
Група Цихлиди - джуджета
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка – Ориноко, Рио Викада, Рио Мета
Приблизителен размер 4 см
Минимален размер на аквариума 50 л
Изисквания, температура 23 - 28°C
Изисквания, обща твърдост 5 – 15 °
Изисквания, pH 5,5 – 7,6
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Куландер (Kullander), 1979

Разпространение

Тази риба се среща в басейна на Ориноко – Венецуела и Колумбия. Намирана е в притоци на средното течение на самата Ориноко, както и в малки реки като Рио Викада и Рио Мета. (Вижте картата по-долу). Обитава малки притоци и спокойни води.Опсиание

Женската е бледокафява до сива, а мъжкият - в жълто и червено. По дължината на тялото преминава тъмна ивица. Мъжкият е по-едър.

Отглеждане

Миролюбива риба, може да се гледа с други малки и мирoлюбиви риби, като тетри, коридораси. Понякога може да пази територия, особено когато реши да се размножава. Аквариумът трябва да е добре залесен. Препоръчва се използването на корени. Те ще отделят вещества, които спомагат за постигане на благоприятни условия за тази риба. Осигурете укрития от корени и камъни. Малко сухи листа на дъното биха помогнали за наподобяване на естествените условия, но трябва да се внимава гниенето им да не промени драстично показателите на водата. Тази риба не обича силно течение на водата, както и прекомерно осветление.

Хранене

Тези риби обичат разнообразна храна – жива, замразена, суха. Хубаво е да давате и храни със съдържание на спирулина. Специалните храни за цихлиди също са добро решение.

Размножаване

За размножаване тази риба обича леко алкална вода. Предпочита да се размноважава като самостоятелна двойка, а не тип “харем”, както се случва с някои други апистограми. Нужна е пещера, където да хвърлят хайвера. След хвърлянето майката започва ревностно да го пази. Тези апистограми са много добри родители. И двамата взимат активно участие в отглеждането на потомството. Малките е най-добре да се захранят с артемия.


Профила е направен със любезното съдействие на PAC

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
Diamond23 2013-06-11 Само добавете, че е в Моричал хабитата-в Венецуела. Проверено.:) Наистина е трудна за намиране.