Аmblygobius rainfordi
Попче РайнфордиЛатинско име Аmblygobius rainfordi
Популярно име Попче Райнфорди
Група Рифови риби
Семейство Гоодиди (Goodeidae)
Местообитание, хабитат Западните рифове на Тихи океан
Приблизителен размер 5 - 6 см
Минимален размер на аквариума 20 литра
Изисквания, температура 22 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост Сп. плътност 1,021 - 1,026
Изисквания, pH 8,0 - 8.5
Тип вода солена
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Уитли (Whitely), 1940 г.

Местообитание:

Аmblygobius rainfordi обитават западните рифове на Тихоокеанския басейн. Открити са за първи път през 1940 г. от Whitely в пясъчните, кални дъна в близост до крайбрежните рифове от регионите на южните Филипини, Австралия, Големия бариерен риф и Фиджи, на дълбочина от 3 до 15 м.

Описание:

Тялото е издължено, леко странично сплеснато, сиво-зелено на цвят с оранжеви хоризонтални ивици по цялата дължина и пет/шест бели петна по основата на гръбните перки. Опашната и страничните перки са прозрачни, първата гръбна е кратка с издължен лъч, зеленикава на цвят, а втората е с меки и равномерни лъчи, обкантена в бяло и черно петно.

Отглеждане:

Идеалният аквариум за тези попчета е с много живи камъни, които да ги ползват за укрития както и да пасат водораслите, израсли върху тях. Въпреки, че повечето попчета прекарват по-голяма част от времето си в покой в дупки или цепнатини на камъните, Амблигобиус райнфорди са много активни и непрекъснато кръжат във водата. Поради този факт е добре да има открити пространства за плуване в аквариума.
Рибките са мирнолюбиви и се отглеждат само с други мирни обитатели.
Препоръчително да се отглеждат самостоятелно или чифт ( мъжки и женски екземпляр) в аквариумите, защото има вътревидова агресия.
Нямат изявен полов диморфизъм.

Хранене:

Хранят се предимно от влакнестите водорасли, растящи по живите камъни, ракообразни, червеи и детрит сред пясъка като хапва пясък и го пресява през хрилните капаци. Диетата се допълва с месни, растителни, живи и замразени храни. Ако няма наличие на достатъчно живи храни в аквариума може да се засадят макроалги. Препоръчително е два-три пъти дневно хранене.

Размножаване:

Сравнително лесно да се размножават когато има работеща двойка , но отглеждането на поколението е много трудно поради малките им размери.

ВАЖНО:

При стрес и/или тормоз от други риби, има вероятност да изскочат от съда!

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар