Zoanthus
ЗоантусЛатинско име Zoanthus
Популярно име Зоантус
Група Меки корали
Семейство Алциониди (Alcyoniidae)
Местообитание, хабитат Индийски океан, Тихи океан
Приблизителен размер колония
Минимален размер на аквариума 50 л
Изисквания, температура 22 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 1,023 - 1,025 (спец. плътност)
Изисквания, pH 8,0 - 8,4
Тип вода солена
Ниво на трудност лесно


Разновидности:

Има три рода от тези полипи: Zoanthus, Palythoa и Protopalythoa.

Популярни имена:

Zoantids, Button polyps

Описание:

Названието им идва от " Zo " - " зоологически градини " ; Zoas - колония полипи; колониални полипи. Те са с широка популярност в морската акваристика поради атрактивните си цветове и добрата адаптивност в рифовите аквариуми. Устойчиви и лесни за отглеждане, зоантидите се препоръчват за начинаещи акваристи. Изискват от слаба до силна светлина в зависимост от оцветяването - по-ярките видове се нуждаят от силна, а другите от по-слаба. Всички диви от рода искат повече светлина при адаптацията, както и по-силно течение. Повечето зоантиди ще растат на по-слаба светлина, но това ще се отрази на растежа им. При преместване от по-интензивна осветеност може да се оцветят в кафяво.

Хранене:

Преимуществено - зооксантел, но приемат и свободно плуващ планктон.

Размножаване:

Правило номер 1 когато се фрагват зоантиди е да се носят ръкавици и предпазни очила! Полипите са токсични, съдържат силен невротоксин, наречен Palytoxin. Потенциалът за отравяне е много висок , ако не се внимава - регистрирани са случаи на отравяния от Palytoxin на акваристи и в някои случаи на домашни любимци! Малко "сок" върху порязна рана или пръскане от токсина в очите може да доведе до натравяне и трябва да се потърси лекарска помощ! При подходящи условия те нарастват бързо, което позволява на аквариста да ги раздели на няколко колонии.
Най-добрият начин за фрагване е да се отреже малка част от ластуна и да се прикрепи с лепило към друг камък.vСъщо така с длето може да се разчупи камъка на колонията на няколко броя и да се поставят на различни места в аквариума. Zoanthids могат да се разпространят из целия аквариум и обраснат в основата на твърдите корали, да жилят и да нанесат сериозни увреждания. За да избегнете подобни случаи може да се поставят на пясъка. По този начин ги изолирате, защото няма да се разпространят върху него.

Важно!

Дивите колонии зоантиди често могат да носят със себе си хищен охлюв, наречен Heliacus. Тези охлюви са специализирани в храненето със видовете zoanthids и трябва да бъдат отстранени незабавно.
Други вредители, които може да се пренесат с тях са голохрилите морски охлюви. Всички тези вредители се смятат за отровни, тъй като се хранят с полипите и съдържат palytoxin. Лечението, което води до добри резултати е 80% акв.вода с 20% водороден пероксид за не повече от 5 минутна баня на заразената колония. Други инфекции, за които не е доказано, че могат да причинят са гъбични - от розовите Palythoa.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар