Fundulopanchax gardneri
Афиосемион гарднериЛатинско име Fundulopanchax gardneri
Популярно име Афиосемион гарднери
Група Кили
Семейство Аплохеиди (Aplocheilidae)
Местообитание, хабитат Африка - Камерун и Нигерия
Приблизителен размер 6 см
Минимален размер на аквариума 30 л.
Изисквания, температура 22 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 2 - 10 °
Изисквания, pH 6.0 - 7.7
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Боуленгер (Boulenger), 1911

Разпространение:

Среща се в непресъхващи реки, потоци и езера в саваната и гъстите гори на Камерун и Нигерия, като в отделните райони окраската на тялото и перките варира, поради което има няколко подвида:
Fundulopanchax gardneri gardneri
Fundulopanchax gardneri mamfensis
Fundulopanchax gardneri lacustris
Fundulopanchax gardneri clauseni
Fundulopanchax gardneri obuduensis
Fundulopanchax gardneri nigerianus
Някои от рибките са и с определена локация, която се изписва след името им.


Source: Fundulopanchax gardneri Aquaportal.bg map

Отглеждане:

Това е много издръжлива рибка, толерантна към състава на водата. Чудесен избор за начинаещи любители на кили рибките. Атрактивна окраска на мъжкия екземпляр, тялото е синьо-зелено (с изключение на подвид Fundulopanchax gardneri mamfensis, където цвета в кафяв) на червени петна разположени несиметрично по цялото тяло. Женската е бледа, също на червени петна по тялото и перките. Мъжките екземпляри са много агресивни един към друг. Поради тази причина е препоръчително да се отглеждат по 1 мъжки с 1-3 женски риби. В големи аквариуми е възможно отглеждането и на повече мъжки, но е препоръчително да има растения и други укрития за по-слабите мъжки екземпляри. За група от 1 мъжки и 3 женски е достатъчен аквариум с обем 30л. с корени и растения, които да служат за укрития. Препоръчително е да има плаващи растения, които служат за идеални укрития на евентуални малки рибки. За предпочитане е грунда да е с тъмен цвят, торфен мъх не е задължителен.
Тези риби са отлични скачачи, затова аквариума трябва да е плътно затворен с капак.
Филтрацията може да са осъществява и с обикновенна гъба. Тъй като тези риби не са добри плувци силното течение в аквариума не е желателно.
Доста развъдчици отглеждат килита без грунд на дъното. От гледна точка на хигиената това е по-практично.
Килитата като цяло имат забързан метаболизъм и отглеждането на рибите в долните температурни граници 22-23 °С са за предпочитане, ако искате да отглеждате рибите по-дълго време. Не са едногодишен вид. Сравнително дълга продължителност на живот за кили риби - около 2г.

Хранене:

Предимно жива и замразена храна като Хирономус, Коретра, Черна комарна ларва.
Рибите ще свикнат да ядът и храна на люспи, но ако искате да имате добре оцветени риби, живата и замръзена храна са за предпочитане. Храната трябва да се подава по малко, за да бъде изядена преди да падне на дъното, където може да не бъде намерена и да влоши качествата на водата.
Рибите са лакомници, но трябва да се внимава да не се прехранват, тъй като това съкращава живота им.
Гладуване 1 ден седмично е препоръчително.

Размножаване:

Fundulopanchax gardneri могат да се размножават с със сух период или без него.
Ако възрастни екземпляри са добре гледани в залесен с растения и мъхове аквариум, е почти сигурно, че Fundulopanchax gardneri ще хвърлят хайвер по грунда, мъховете и растенията, без да им се предоставят някакви по-специални условия.
След хвърлянето рибите не се интересуват от хайвера. Той може да бъде оставен в аквариума или да бъде изваден и поставен в торфен мъх. При положение, че бъде оставен в аквариума или преместен в малък аквариум със същия състав на водата рибките ще се излюпят след 15-20 дни. През това време, трябва хайвера да се наблюдава за гниещи зърна, които да се отстраняват за да не заразят и другия хайвер. Поставен в торфен мъх хайвера се поставя в кутия и се съхранява на топло и тъмно място 2-3 седмици. След което се залива с темперирана вода.
Хубаво е нивото на водния стълб да е около 5 см за да могат малките по-лесно да напълнят въздушните си мехури. Постепенно се увеличава водния стълб. Малките се захранват с артемия в последствие и с накълцан тубифекс. Растът сравнително бързо.

Профилът е направен от Никола Иванов (nihi79) и редактиран от Васко Гогов (killiman)Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
2011-03-23 Много красива риба :*
ugg uk 2012-11-09 whoah this blog is wonderful i love reading your posts. Keep up the great work!
2014-04-20 Браво момчета,поздравления за изчерпателния профил .