Lobochilotes labiatus
Танганайска зебраЛатинско име Lobochilotes labiatus
Популярно име Танганайска зебра
Група Цихлиди от ез. Танганайка
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат ез. Танганайка, Африка
Приблизителен размер 30 см
Минимален размер на аквариума 400 л / 150 см
Изисквания, температура 25 °С
Изисквания, обща твърдост 8 - 22 °
Изисквания, pH 7,8 - 8,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Буленгер (Boulenger), 1898

Описание

Тялото е удължено и странично сплеснато. Устните на възрастни риби са големи и добре развити. Цветът на тялото обикновено прелива от зеленикаво-бяло до зеленикаво-сребристо-кафяво. Около 12 вертикални ивици пресичат тялото. Интензивността на оцветяване на ивиците варира и обикновено същите са с тъмно сив цвят. Перките са прозрачни с опушено сив оттенък.
Възрастните екземпляри достигат дължина до 40 см в природата, въпреки че в аквариумни условия обикновено не надвишават 28 см. Сходни видове в ез. Танганайка няма. По морфологични белези и поведение Lobochilotes labiatus са близки роднини на малавийските хаплохромиси.
Lobochilotes labiatus са мономорфни риби,като мъжките имат яйчени петна на аналните плавници.

Разпространение

Срещат се на дълбочина от 38 до 61 м в скалистите зони на езерото Танганайка, по крайбрежието на езерото в Бурунди, Демократична република Конго, Танзания и Замбия.

Хранене

В природата Lobochilotes labiatus е умел ловец. Големите устни на тези риби играят важна роля в намирането на храна в дълбините на езерото Танганайка.
В акваирумни условия приемат предимно жива храна: риба, червеи, водни насекоми, охлюви, ларви на насекоми; нарязани месо; мекотели. Ядат също така гранули, таблетки, големи люспи, зеленчуци (спанак, грах, маруля).

Отглеждане

Малките индивиди могат да се отглеждат в аквариуми с минимална дължина от 120 см и минимален обем от 200 л. Възрастните екземпляри се нуждаят от аквариум с минимална дължина от 150 см и минимален обем 350– 00 литра. В аквариума трябва да има както значително количество камъни, образуващи укрития, така и големи открити пространства за свободно плуване.
Водата в аквариума трябва да е с pH между 7,5 и 8,8, с обща твърдост в диапазона 8-22°, а температурата да е в рамките на 21-28°С.
Това са силно териториални и агресивни хищни цихлиди. Възрастният Lobochilotes labiatus с охота ще погълне всяка риба с размер под размер 10 см.
Подходящи за съжителство с тях са възрастни екземпляри от родовете Altolamprologus, Afromastacembelus, Lamprichthys, Synodontis, Cyphotilapia, както и големи Neolamprologus.

Размножаване

Lobochilotes labiatus са харемни, устомътещи цихлиди. Следва да се отглеждат в комбинация от 1 мъжки и няколко женски екземпляра. Женската снася до 400 яйца, които инкубира в устата си за период от 25-30 дни. Оптималните условия за размножаване са pН от 8,0 до 8,5, обща твърдост на водата между 8 и 14 DH и температура 24-26 ° С. Малките се захранват с артемия, дафния и стрити сухи храни. Развъждане доскоро не бе постигано в аквариумни условия.

Профилът е съставен от Андрей Цеков (atsekov).


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар