Neriti snail
НеритинаЛатинско име Neriti snail
Популярно име Неритина
Група Мекотели
Семейство Неритиди ( Neritidae)
Местообитание, хабитат Азия,Южна Африка, Австралия
Приблизителен размер 2,5 см диаметър
Минимален размер на аквариума 10 л
Изисквания, температура 22 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост над 10 °
Изисквания, pH 7,0 - 8,5
Тип вода бракична, сладка
Ниво на трудност средно


Местообитние

Охлювите от сем. Неритиди, известни между акваристите като Неритини, са голяма група от соленоводни и полусоленоводни, които преди всичко се намират в крайбрежните райони като рифовете, приливната зона, мангровите гори и устията на реките. Относително малък брой живеят в сладководни райони като горски и планински потоци, където се хранят с водораслите полепнали по скалите.

Описание

Радулата на всички видове и подвидове е характерна за растителноядни охлюви - с къси и твърди зъбци.
Охлювите са разделнополови. В акваристиката са популярни Neritina natalensis - южноафрикански сладководен вид:
Повечето от тези охлюви са по-скоро малки ( около 2,5см в диаметър ), с красиви гладки черупки, оцветени в ярки цветове. Шарките им биват едноцветни ( от златиста до червеникава ) с по-светли до тъмни раета (зебра), назъбени раета (тигрова), на точки или петна наподобяващи прекъснати раета (леопардов)

Aзиатските Clithon diadema и Clithon coronae :Най-отличителната им черта са късите зелени или златисти раковини с леко извити шипчета на върха и.

И Батман неритите - Neripteron auriculata:Oбитаващи Югоизточна Азия, Австралия, както и различни острови в Индийския и Тихия океан. Тези охлюви имат странно прилепваща форма на раковината с чифт къси "крила" от двете и страни.


Отглеждане

За разлика от повечето сладководни видове, Неритините имат непоносимост към замърсяването и лошите качества на водата. Трябва да се вземе под внимание това, че те живеят в чисти, бързотечащи потоци и изискват добра филтрация и високо съдържание на кислород, тъй като дишат чрез хриле. Изискват твърда, алкална вода. Неритините са склонни да избягат от аквариума при влошаване качествата на водата. При добри условия не биха го направили! Миролюбиви са и няма да навредят на други обитатели.

Хранене

Неритините са водораслояди. Повечето консумират зелени водорасли, диатомея, а някои и синьо-зелени водорасли. Не ядат растения, както и не показват интерес към месни храни.

Развъждане

Неритината не се размножава в чиста, сладка вода. За да се размножи в плен изисква леко солена вода, но младите охлюви не оцеляват дълго. Но това се разглежда и като голям плюс - те няма да се превърнат в бреме за аквариста.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар